Wandelen

Pak een rugzak in, trek stevige schoenen aan en ga eropuit! Hoewel het Nationaal Park De Alde Feanen het best varend te verkennen is, zijn er met name aan de oostzijde van het park goede wandelmogelijkheden. Tijdens je wandeltocht kun je allerlei vogels spotten. Misschien kom je wel een zeearend tegen!


Een goed startpunt voor je wandeltocht is Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen. Ook de toeristenbureaus in de dorpen Grou en Earnewâld zijn goede startpunten. Deze plaatsen zijn goed per auto te bereiken en er is voldoende parkeergelegenheid. Voor een wandeling in De Alde Feanen wordt aangeraden om stevig schoeisel te dragen. De wandelpaden kunnen hier en daar behoorlijk nat zijn. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

Wandelroutes

  • Wandelroute ‘Wikelslân’, 3 of 5 kilometer, verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum in Earnewâld of op www.earnewald-routes.nl .
  • Wandelroute het Dichterspaad, 8, 17 of 25 kilometer, leidt langs 18 gedichtenpanelen rondom Oudega, verkrijgbaar op www.dichterspaad.nl.
  • Wandelroute ‘Paad troch Grou’ leidt langs 21 historische panden in het dorp Grou, verkrijgbaar bij boekhandel Bruna en VVV in Grou.
  • Of download de folder van It Fryske Gea met de drie onderstaande routes in de omgeving van Earnewâld.

Voor meer wandelroutes kun je terecht op www.earnewald-routes.nl of www.route.nl.

Op verschillende routes is het nodig één of meerdere oversteken te maken met een pontje. De vaartijden van de pontjes in De Alde Feanen vind je hier.


Toegankelijkheid voor mindervaliden en rolstoelgebruikers

Veel wandelroutes zijn moeilijk begaanbaar voor mindervaliden, rolstoelgebruikers en mensen met een kinderwagen. Gelukkig zijn er ook voor hen een aantal verharde paden. Vanuit het bezoekerscentrum is het mogelijk om over het fietspad langs It Lytse Mar naar de Jan Durkspolder te komen. De vogelkijkhut daar is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De hut is ingericht met een verhoging, zodat je ook vanuit je rolstoel in alle rust vogels kunt bekijken.

In It Pettebosk, het educatiebos, is een deel van de route verhard. Het bezoekerscentrum is prima toegankelijk voor rolstoelgebruikers.


Toeristisch Overstap Punt

In De Alde Feanen vind je meerdere Toeristisch Overstap Punten, waar je kunt parkeren en een mooie wandeling kunt maken. Op een informatiebord staan de recreatieve mogelijkheden aangegeven. Op de kaart herken je deze TOP’s aan het wegwijzer-icoontje onder Points of Interest.

Draag jij De Alde Feanen een warm hart toe? Word dan donateur en help het park bij de doorontwikkeling!