Wandelen

Pak een rugzak in, trek stevige schoenen aan en ga eropuit! Hoewel het Nationaal Park De Alde Feanen het best varend te verkennen is, zijn er met name aan de oostzijde van het park goede wandelmogelijkheden. Tijdens je wandeltocht kun je allerlei vogels spotten. Misschien kom je wel een zeearend tegen!


Een goed startpunt voor je wandeltocht is Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen. Ook de toeristenbureaus in de dorpen Grou en Earnewâld zijn goede startpunten. Deze plaatsen zijn goed per auto te bereiken en er is voldoende parkeergelegenheid. Voor een wandeling in De Alde Feanen wordt aangeraden om stevig schoeisel te dragen. De wandelpaden kunnen hier en daar behoorlijk nat zijn. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

Wandelroutes

  • Wandelroute ‘Wikelslân’ is verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum in Earnewâld of digitaal op Friesland.nl
  • Wandelroute Jan Durkspolder (8km) is digitaal te zien op Friesland.nl
  • Wandelroute ‘Paad troch Grou’ leidt langs 21 historische panden in het dorp Grou, verkrijgbaar bij boekhandel Bruna en VVV in Grou.
  • Rugzakroutes kunnen nu online gereserveerd worden. Zie hiervoor de website van het Fryske Gea.
  • Of download de folder van It Fryske Gea met de drie onderstaande routes in de omgeving van Earnewâld.

Wandelroute It Wikelslân (5 km)

Deze prachtige en zeer afwisselende route is een heerlijke wandeling voor jong en oud. Zorg wel voor waterdichte schoenen of laarzen, want het kan hier met name in herfst en winter behoorlijk nat zijn. Je bent hier tenslotte in het grootste moerasgebied van Friesland!

Gelijk bij de start, zie je achter de gaslocatie It Eibertshiem. Hier broeden in voorjaar en zomer meerdere paren ooievaars. Deze statige vogels laten zich dan heel goed zien en horen. Vooral het geklepper, waarmee ze hun partner begroeten, is een bijzonder geluid.

Ga vanaf de parkeerplaats door het klaphekje en volg de pijltjes richting knooppunt 75. Al snel loop je in de beschutting van het moerasbos en langs een aantal petgaten. Deze rechthoekige gaten zijn ontstaan door de turfwinning in het verleden. Nu bieden deze waterpartijen een woonplek aan tientallen soorten planten en dieren. Vrijwel altijd zijn hier wel grauwe ganzen te zien. En kijk vanaf één van de bruggetjes ook eens in het heldere water. Met enig geluk en geduld zie je de vissen zo voorbij zwemmen. Vergeet ook je verrekijker niet! Vanuit de vogelkijkhutten kun je, afhankelijk van het seizoen, diverse vogelsoorten spotten! Zo zie je er ’s winters verschillende eenden- en ganzensoorten. De uitkijktoren halverwege het gebied biedt een prachtig uitzicht over het gebied. In het voorjaar is het een aanrader om af en toe even stil te staan en te luisteren. Wie weet hoor je de ‘hoemp’ van de roerdomp. De vogel laat zich nauwelijks zien, maar heeft een kenmerkende roep, die lijkt op het geluid van een misthoorn.

Houd aan het einde van de route knooppunt 66 aan om weer bij de parkeerplaats uit te komen.

Start bij p-plaats aan de Dominee Bolleman van der Veenweg. Knooppunten: 75, 71, 78, 63, 31, 72, 43, 65, 35, 55, 44, 78, 71, 46, 75

—————————————————————————————————————–

Wandelroute Nationaal Park De Alde Feanen (11 km)

Vanaf het bezoekerscentrum (achterzijde gebouw) neem je het pontje ‘Hin en wer’ naar Earnewâld (Let op! Het pontje vaart ’s winters niet. Actuele ponttijden vind je op www.de8vangrou.nl/vaartijden).

Na het verlaten van het meer dan 1000 jaar oude dorp houd je het water (Sydsdjip en later Lange Sletten) aan je linkerhand. Vervolgens loop je langs de ‘Fjirtich Mêd’, waar water, riet en moerasbos de boventoon voeren. In de uitgestrekte rietvelden broeden vele soorten moerasvogels, waaronder de bruine kiekendief, roerdomp en het baardmannetje. Na een klein stukje verharde weg kom je in natuurgebied ‘It Wikelslân’, hier komt een verrekijker goed van pas in één van de vogelkijkhutten of vanaf de uitkijktoren. Even bijkomen kan aan het recreatiestrand achter Bungelowpark It Wiid. Via It Pettebosk bereik je vervolgens De Lytse Mear. Een gebied bestaande uit rietvelden en waterpartijen.
Als je vanaf knooppunt 91 een paar honderd meter naar links loopt tref je de vogelkijkhut van de Jan Durkspolder. Zomers zie je hier geregeld lepelaars en zwarte sterns. In de winter verblijven hier verschillende soorten eenden en ganzen. Via een schelpenpad en de verharde weg loop je het laatste stukje terug naar het bezoekerscentrum.

Zorg op deze route wel voor waterdichte schoenen of laarzen, want het kan hier knap drassig zijn. Je bent tenslotte wel in het grootste moerasgebied van Friesland!

Knooppunten: 53, 67, 41, 52, 46, 71, 78, 63, 31, 72, 43, 65, 35, 54, 74, 80, 91, 85, 86, 80

—————————————————————————————————————–

Wandelroute XL Nationaal Park De Alde Feanen (21 km)

Tijdens deze route maak je kennis met de veelzijdigheid van Nationaal Park De Alde Feanen.
Je loopt langs vaarten en petgaten (waar vroeger veen is uitgegraven) en open water. Maar ook langs uitgestrekte rietvelden en en besloten moerasbossen. Ook kun je onderweg genieten van weidse uitzichten over de Friese weilanden.

Vanaf het bezoekerscentrum loop je via de Koaidyk naar knooppunt 80. Al gauw loop je via een onverhard pad de Lytse Mear in en kom je de eerste vogelkijkhut tegen. Als je vanaf knooppunt 91 een paar honderd meter naar links loopt tref je de vogelkijkhut van de Jan Durkspolder. Hier zijn jaarrond bijzondere vogels te zien. Zo broedt er een kolonie lepelaars aan de overkant van het water. Via verharde wegen en schelpenpaden kun je vervolgens genieten van weidse uitzichten. Met een beetje geluk spot je zelfs een haas of een ree. Tot slot loop je door ‘It Wikelslân’, waar je jaarrond vele vogels ziet en hoort. Een verrekijker komt goed van pas in één van de vogelkijkhutten!

Na knooppunt 53 pak je het pontje ‘Hin en Wer’ terug naar het bezoekerscentrum.
(Let op! Het pontje vaart ’s winters niet. Kijk voor actuele ponttijden op www.de8vangrou.nl/vaartijden).

Knooppunten: 80, 91, 85, 20, 95, 93, 83, 88, 45, 33, 38, 53, 64, 58, 67, 41, 52, 46, 71, 78, 63, 31, 72, 43, 65, 35, 54, 74, 45, 53, 80

—————————————————————————————————————–

Voor meer wandelroutes kun je terecht op www.earnewald-routes.nl of www.route.nl.

Op verschillende routes is het nodig één of meerdere oversteken te maken met een pontje. De vaartijden van de pontjes in De Alde Feanen vind je hier.


Toegankelijkheid voor mindervaliden en rolstoelgebruikers

Veel wandelroutes zijn moeilijk begaanbaar voor mindervaliden, rolstoelgebruikers en mensen met een kinderwagen. Gelukkig zijn er ook voor hen een aantal verharde paden. Vanuit het bezoekerscentrum is het mogelijk om over het fietspad langs It Lytse Mar naar de Jan Durkspolder te komen. De vogelkijkhut daar is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De hut is ingericht met een verhoging, zodat je ook vanuit je rolstoel in alle rust vogels kunt bekijken.

In It Pettebosk, het educatiebos, is een deel van de route verhard. Het bezoekerscentrum is prima toegankelijk voor rolstoelgebruikers.


Toeristisch Overstap Punt

In De Alde Feanen vind je meerdere Toeristisch Overstap Punten, waar je kunt parkeren en een mooie wandeling kunt maken. Op een informatiebord staan de recreatieve mogelijkheden aangegeven. Op de kaart herken je deze TOP’s aan het wegwijzer-icoontje onder Points of Interest.

Draag jij De Alde Feanen een warm hart toe? Word dan donateur en help het park bij de doorontwikkeling!