Dag van het Nationaal Park

Ieder jaar zetten we gezamenlijk alle Europese parken in de schijnwerpers tijdens de Dag van het Nationaal Park. Deze dag is ontstaan doordat op 24 Mei 1909 in Zweden het eerste Nationale Park in Europa werd ingesteld.

Nationale parken zijn unieke natuurgebieden; het zijn beschermde plekken die het verhaal van de Nederlandse natuur vertellen. We mogen hier als mens ‘in het wild’ rondlopen, fietsen en soms zelfs varen. Dat is best bijzonder!

Daarom organiseren wij ieder jaar bij het bezoekerscentrum in Earnewâld een dag met allerlei leuke activiteiten, lezingen en vaar- en wandelexcursies. Het bezoekerscentrum is de gehele dag gratis te bezoeken en ook voor de jeugd is er van alles te beleven! Tijdens de 23e editie van de Dag van het Nationaal Park hebben we ons gericht op het thema mens en natuur, want wat zouden we zijn zonder natuur?


‘Op de paden’ BINGO

De routes in nationale parken zijn niet voor niets uitgestippeld. Ze laten bijzondere hoogtepunten van het gebied zien. Juist door je te laten leiden door deze routes zie je zo veel! Daarom sturen we je letterlijk op pad, met bingokaart, zodat je met aandacht om je heen gaat kijken. Zie je veel insecten, bloeiende bloemen en water nabij? Misschien een klein of groot zoogdier? Of zie je overduidelijk sporen van de mens? Op de bingokaart komen verschillende thema’s terug, zoals biodiversiteit, aandacht voor het landschap en natuurlijk de mens.

Kom naar het Bezoekerscentrum om een gratis exemplaar op te halen, of download de bingokaart gratis online via onderstaande knop:


Route Tips

Dorpen Fietsroute

2 uur 30 minuten (45,0 km)

De fietsroute start in het gezellige watersportdorp Eernewoude (Earnewâld). Onderweg kom je langs fijne dorpjes, gezellige terrasjes en mooie landschappen die onderweg zullen veranderen.

Wandelroute It Wikelslân (5km)

Deze zeer afwisselende route is een heerlijke wandeling voor jong en oud. Zorg wel voor waterdichte schoenen want het kan hier met name in herfst en winter behoorlijk nat zijn. Je bent hier tenslotte in het grootste moerasgebied van Friesland!

Wandelroute Jan Durkspolder (8km)

Deze heerlijke wandeling brengt je langs rietvelden, moerrassen, struweel, grasland en open water. Een natuurgebied met een rijkdom aan planten, vogels en andere dieren. Maak een stop bij uitkijktoren Romsicht en wie weet spot je de zeearend!


Maak kennis met de gastheren en gastvrouwen!

Deze recreatieondernemers kennen alle bijzonderheden van het park. Zij weten waar je moet zijn om er hier een onvergetelijke tijd mee te maken. Van de beste fiets- en vaarroutes tot de meest bijzondere planten en dieren die hier leven. Deze gastheren vertellen hoe zij dit jaar bewust omgaan met de natuur in hun onderneming en de highlights van dit seizoen. Neem snel een kijkje of ga gerust eens langs!

Wij van Verhuurbedrijf Hollema proberen de gasten/toeristen uit Earnewâld en omstreken zo dicht mogelijk bij de natuur te laten komen door middel van onze kanoroute. Deze route gaat door smalle doorgangen die alleen met de kano bereikbaar zijn. Op deze manier kom je als bezoeker van de Alde Feanen op plekken waar je anders niet komt. De natuur is hier redelijk ongerept en zeldzame bloemen en planten zijn dan ook geen uitzondering. In het zomerseizoen organiseren we kanotochten voor bezoekers aan onze regio. Ieder jaar zijn mensen weer verwonderd als ze de zeldzame zwanenbloem zien halverwege de kanotocht. Ook komen we langs stille wateren waar de waterlelie en de dotterbloem veelvuldig te bewonderen zijn. Kortom, wil je de natuur van dichtbij beleven kom dan kanoën bij Verhuurbedrijf Hollema

Wie aan boord stapt in één van de luxe sloepen van Ulbe en Mirjam Postma van verhuurbedrijf de Alde Feanen, zet daarmee de eerste stap in een geheel nieuwe ervaring. Varend door Nationaal Park De Alde Feanen bij Eernewoude gaat u namelijk kopje onder in het mooist bewaarde natuurschoon van Friesland. Het aaneengesloten laagveenmoeras biedt u een doolhof van smalle intieme vaartjes, afgewisseld met ongekende wijde plassen. Uw gids in deze oase van rust? Een E-sloep van de Alde Feanen.

Onze gastheren zijn er voor jou. Zij weten alles over het gebied en kennen de bijzonderheden van het Nationaal Park! Om je bezoek onvergetelijk te maken hebben wij al onze gastheren voor je op een rijtje gezet.


Volg jij ons al?

Blijf op de hoogte van alles wat er in het park gebeurt! Deel je foto met #aldefeanen of tag ons @nationaalparkdealdefeanen op Instagram

🧡 Vanaf een boot wintergasten en trekvogels spotten in de Alde Feanen 
Ben jij er op 12 november ook bij?

Ga mee op deze vaarexcursie en leer alles over de wintergasten en trekvogels in dit gebied. Veel vogels uit Scandinavië en Rusland trekken in de winter naar het zuiden. Wil je weten of de winter eraan komt? Zoek naar de grote zaagbek, smient, nonnetje, brandgans en kolgans. Zij zijn de eerste tekenen dat de winter eraan komt. Er zijn ook genoeg dieren die het hele jaar thuis blijven. De enorm grote zeearend laat zich hier vaak spotten. Daarnaast kent dit grootste laagveenmoeras van Noordwest Europa een interessant natuurbeheer en rijke ontstaansgeschiedenis. Onze excursieleider vertelt je er graag over.

📸: @ons_buitenleven_ 💙

#aldefeanen #vogels #excursie #weekend #weekendvibes #varen #water #friesland #natuur #nature #naturephotography
🧡🍂🍁 Kom jij ook lekker opfriesen in De Alde Feanen?

Je vindt de geweldige Tiny Houses @bregeham 🍂🍁🧡

📽: @visit.friesland

#aldefeanen #bregeham #visitfriesland #opfriesen #friesland #fryslan #herfst #vakantie #weekendvybes #vybes #happiness #geluk
Help je mee om de vogels in NP rust te bieden?

Ook in NP De Alde Feanen zijn er vogelrustgebieden. Dat betekent dat er gebieden zijn afgesloten. Je herkent ze aan de gele boei met blauwe sticker. Waarom? Dat lees je hier.

Verschillende vogelsoorten overwinteren in Fryslân. Dat doen ze in de zogeheten vogelrustgebieden. In deze periode sterken ze aan en bouwen ze een vetlaag op. Dit is belangrijk voor de gezondheid van de watervogels. Ze gebruiken deze reserves om naar hun zomergebieden te vliegen om daar te nestelen.

Bij verstoring in een gebied kan er veel onrust ontstaan onder vogels. Ze vliegen dan op en verbruiken daarbij steeds wat van hun energie. Wanneer dit vaker gebeurt, vermijden de vogels het gebied. Daarom is alle hulp nodig om dit gebied zo aantrekkelijk mogelijk te houden voor deze watervogels!

Alvast bedankt 🧡

📸: @ons_buitenleven_ 

#bedankt #vogels #vogelrustgebied #itfryskegea #friesland #aldefeanen
De Alde Feanen 🍂🍁🧡 Wat ben je toch mooi!

📸: @zoezozeeb 

#aldefeanen #herfst #friesland
📆 🍂 De november maand staat weer vol gepland met unieke excursies in De Alde Feanen. Maak een XL-Beleving vanaf het water, vaar met volle maan door dit bijzondere moerasgebied of spot vanaf de boot wintergasten en trekvogels. 

Neem dus snel een kijkje op np-aldefeanen.nl/kalender en meld je aan! 🍂⛵️

📸 @aaltjefotografie 

#weekend #weekendvibes #natuur #nature #aldefeanen #vogels
SPANNENDE SCHEMERTOCHT "NACHT VAN DE NACHT" DOOR IT WIKELSLÂN (8+)
Zaterdag 29 oktober a.s. 19.00 - 20.30 uur 🦉

Heb jij een stoere avonturier thuis van 8 jaar of ouder? Dan biedt het Nationaal Park De Alde Feanen tijdens de "Nacht van de Nacht" een bijzonder avontuur! We gaan op zoek naar het nachtleven in Nationaal Park De Alde Feanen. 

’s Nachts hebben de dieren in dit gebied het razend druk. Je ziet minder, maar hoort des te meer. In het donker hoor je andere geluiden dan overdag, doordat er ook hele andere dieren wakker zijn. De nachtdieren beginnen aan hun dag. Onze enthousiaste natuurgids kent het gebied op zijn duim, dus bang zijn om te verdwalen is niet nodig. Tijdens onze ontdekkingstocht worden we geleid door het licht van de maan en de sterren🌙✨. Hoor ik daar het geritsel van een egel, een wegvluchtende ree of een schreeuwende uil? Kom het zelf ontdekken. Ga mee op ontdekkingstocht naar het avondleven in Nationaal Park De Alde Feanen.

Behoud van de donkere nacht
De "Nacht van de Nacht" vraagt aandacht voor het behoud van de donkere nacht. Door het hele land worden honderden activiteiten georganiseerd, die de schoonheid van echte duisternis benadrukken. Hiermee willen wij als natuurbeschermingsorganisaties mensen bewust maken van lichtvervuiling en van de mogelijkheden om deze vorm van vervuiling terug te dringen. 

We hopen dat je erbij bent! 🧡Meld je gauw aan via de link in bio, uiterlijk een dag van te voren (tot 15.00 uur). Bij vragen kun je bellen met het bezoekerscentrum, tel. 0511 – 53 96 18 (tijdens openingstijden).

#avontuur #aldefeanen #nachtvandenacht #friesland #itfryskegea