Dag van het Nationaal Park

Ieder jaar zetten we gezamenlijk alle Europese parken in de schijnwerpers tijdens de Dag van het Nationaal Park. Deze dag is ontstaan doordat op 24 Mei 1909 in Zweden het eerste Nationale Park in Europa werd ingesteld.

Nationale parken zijn unieke natuurgebieden; het zijn beschermde plekken die het verhaal van de Nederlandse natuur vertellen. We mogen hier als mens ‘in het wild’ rondlopen, fietsen en soms zelfs varen. Dat is best bijzonder!

Daarom organiseren wij ieder jaar bij het bezoekerscentrum in Earnewâld een dag met allerlei leuke activiteiten, lezingen en vaar- en wandelexcursies. Het bezoekerscentrum is de gehele dag gratis te bezoeken en ook voor de jeugd is er van alles te beleven! Tijdens de 23e editie van de Dag van het Nationaal Park hebben we ons gericht op het thema mens en natuur, want wat zouden we zijn zonder natuur?


‘Op de paden’ BINGO

De routes in nationale parken zijn niet voor niets uitgestippeld. Ze laten bijzondere hoogtepunten van het gebied zien. Juist door je te laten leiden door deze routes zie je zo veel! Daarom sturen we je letterlijk op pad, met bingokaart, zodat je met aandacht om je heen gaat kijken. Zie je veel insecten, bloeiende bloemen en water nabij? Misschien een klein of groot zoogdier? Of zie je overduidelijk sporen van de mens? Op de bingokaart komen verschillende thema’s terug, zoals biodiversiteit, aandacht voor het landschap en natuurlijk de mens.

Kom naar het Bezoekerscentrum om een gratis exemplaar op te halen, of download de bingokaart gratis online via onderstaande knop:


Route Tips

Dorpen Fietsroute

2 uur 30 minuten (45,0 km)

De fietsroute start in het gezellige watersportdorp Eernewoude (Earnewâld). Onderweg kom je langs fijne dorpjes, gezellige terrasjes en mooie landschappen die onderweg zullen veranderen.

Wandelroute It Wikelslân (5km)

Deze zeer afwisselende route is een heerlijke wandeling voor jong en oud. Zorg wel voor waterdichte schoenen want het kan hier met name in herfst en winter behoorlijk nat zijn. Je bent hier tenslotte in het grootste moerasgebied van Friesland!

Wandelroute Jan Durkspolder (8km)

Deze heerlijke wandeling brengt je langs rietvelden, moerrassen, struweel, grasland en open water. Een natuurgebied met een rijkdom aan planten, vogels en andere dieren. Maak een stop bij uitkijktoren Romsicht en wie weet spot je de zeearend!


Maak kennis met de gastheren en gastvrouwen!

Deze recreatieondernemers kennen alle bijzonderheden van het park. Zij weten waar je moet zijn om er hier een onvergetelijke tijd mee te maken. Van de beste fiets- en vaarroutes tot de meest bijzondere planten en dieren die hier leven. Deze gastheren vertellen hoe zij dit jaar bewust omgaan met de natuur in hun onderneming en de highlights van dit seizoen. Neem snel een kijkje of ga gerust eens langs!

Wij van Verhuurbedrijf Hollema proberen de gasten/toeristen uit Earnewâld en omstreken zo dicht mogelijk bij de natuur te laten komen door middel van onze kanoroute. Deze route gaat door smalle doorgangen die alleen met de kano bereikbaar zijn. Op deze manier kom je als bezoeker van de Alde Feanen op plekken waar je anders niet komt. De natuur is hier redelijk ongerept en zeldzame bloemen en planten zijn dan ook geen uitzondering. In het zomerseizoen organiseren we kanotochten voor bezoekers aan onze regio. Ieder jaar zijn mensen weer verwonderd als ze de zeldzame zwanenbloem zien halverwege de kanotocht. Ook komen we langs stille wateren waar de waterlelie en de dotterbloem veelvuldig te bewonderen zijn. Kortom, wil je de natuur van dichtbij beleven kom dan kanoën bij Verhuurbedrijf Hollema

Wie aan boord stapt in één van de luxe sloepen van Ulbe en Mirjam Postma van verhuurbedrijf de Alde Feanen, zet daarmee de eerste stap in een geheel nieuwe ervaring. Varend door Nationaal Park De Alde Feanen bij Eernewoude gaat u namelijk kopje onder in het mooist bewaarde natuurschoon van Friesland. Het aaneengesloten laagveenmoeras biedt u een doolhof van smalle intieme vaartjes, afgewisseld met ongekende wijde plassen. Uw gids in deze oase van rust? Een E-sloep van de Alde Feanen.

Onze gastheren zijn er voor jou. Zij weten alles over het gebied en kennen de bijzonderheden van het Nationaal Park! Om je bezoek onvergetelijk te maken hebben wij al onze gastheren voor je op een rijtje gezet.


Volg jij ons al?

Blijf op de hoogte van alles wat er in het park gebeurt! Deel je foto met #aldefeanen of tag ons @nationaalparkdealdefeanen op Instagram

Bijna weekend! 🍂🎉
Wie brengt er een bezoekje aan De Alde Feanen?

Dit weekend kun je nog mee met de excursie van @itfryskegea ‘Varen langs natuur en cultuurhistorie’ in NP De Alde Feanen!

📸 @idz85 

#aldefeanen #varen #weekend #weekendvibes #outdoor #natuur #photography #photo #friesland #visitfriesland
NP De Alde Feanen ontdekken vanaf het water? Dat kan! Op np-aldefeanen.nl/locaties vind je onze gastheren ⛵️

Waar vaar jij graag in De Alde Feanen?

📸 @lunaatje 

#varen #aldefeanen #friesland #fryskegea #warten #eernewoude #grou #oudega #oudevenen #natuur #excursies #nature
Een prachtig plaatje van NP De Alde Feanen! 💚

Trek je laarzen aan, verrekijker om je nek en ontdek wat de natuur in De Alde Feanen je allemaal te bieden heeft!

Maak zelf een mooie wandeling of ga mee met één van de excursies van @itfryskegea 

📆 Zo staat er op 1 oktober weer een paddestoelen 🍄 excursie voor de jonge avonturiers klaar.

Aanmelden kan via np-aldefeanen.nl/kalender

📸 @froukjesfotografie 

#aldefeanen #ree #natuur #friesland #fryskegea #visitfriesland #outdoor #nature #naturelovers
Wil jij ook nog even heerlijk genieten van deze prachtige dagen 💙 

Kijk dan snel in onze kalender 📆 Er zijn nog wat plekken beschikbaar voor onvergetelijke excursies in NP De Alde Feanen!

np-aldefeanen.nl/kalender 

📸: @earnewaldster.skutsje 

#aldefeanen #varen #skutsje #excursie #outdoor #natuur #friesland #fryskegea #naturelovers
Op zaterdag 24 september staat er weer een prachtige herfstwandeling door It Wikelslân gepland! 🍁🍂

Tijd om heerlijk in de natuur te zijn en door de bladeren te struinen. Er is van alles te vinden wat je de rest van het jaar niet vindt. Duik samen met onze natuurgids in de wonderlijke herfstwereld van Nationaal Park De Alde Feanen. Plan je date met de natuur snel en ontdek de herfst. Wie neem jij mee?

🕘: 14:00u - 16:00u

Prijs: 
€ 4,00 per persoon 
(voor leden gratis) 

€ 2,00 kinderen tot 12 jaar 
(voor leden tot 12 jaar gratis)

Meld je aan via np-aldefeanen.nl/kalender 

📸: @dieuwke_r 

#aldefeanen #fryskegea #natuur #naturelovers #nationaalpark #friesland #wandelen #outdoors
🧡🌅 

📸: @inezcgarcia 

#aldefeanen #weekend #sunset #goodvibes #vibes #nature #naturelovers
Er zijn nog plekken vrij tijdens de geweldige vaarexcursie op zaterdag 17 september! Zowel in de ochtend als in de middag! 💙

Kom jij met ons een unieke dag beleven? Waarin je veel zult ontdekken en leren over het laagveenmoeras. 

Uitgestrekte rietvelden, moerasbossen, smalle petgaten en een aalscholverkolonie, je komt het tegen in Nationaal Park De Alde Feanen.

Check snel de link in bio aan meld je aan📆⛵️

📸 @eefjes7_8 

#varen #aldefeanen #fryskegea #excursie #friesland #weekend #weekendvibes #nature #natuur #natuurinnederland #naturelovers

@itfryskegea ⛵️
📆 Op zaterdag 24 september staan er maar liefst 3 prachtige excursies klaar!

Kom jij één van de grootste laagveenmoeras gebieden van Noord West-Europa ontdekken?

Check snel de link in bio en plan een onvergetelijke excursie! Of ga naar np-aldefeanen.nl/kalender 

📸 @tathataphotography 

#aldefeanen #visitfriesland #friesland #fryskegea #varen #nature #natuur #excursie