Dag van het Nationaal Park 2022

Ook dit jaar zetten we alle Europese parken in de schijnwerpers! Tijdens deze 23e editie van de Dag van het Nationaal Park richten we ons op mens en natuur, want wat zouden we zijn zonder natuur? Velen van ons beseffen wat de natuur ons brengt. Nu is het tijd om samen iets terug te doen: de natuur in stand houden en op de juiste manier helpen zodat we er nog eindeloos van mogen genieten.

Nationale parken zijn unieke natuurgebieden; het zijn beschermde plekken die het verhaal van de Nederlandse natuur vertellen. We mogen hier als mens ‘in het wild’ rondlopen, fietsen en soms zelfs varen. Dat is best bijzonder! Vaak hoor je de dingen die mensen niet goed doen. Wij geven in het weekend op 22 mei meer aandacht aan hoe je nationale parken bewust en met respect voor de natuur bezoekt. We vertellen je graag hoe!


Activiteiten en excursies

In aanloop naar de Dag van het Nationaal Park zijn er allerlei leuke activiteiten en excursies te doen in Nationaal Park De Alde Feanen! Hierin staat wederkerigheid centraal; hoe kan je de natuur beleven én iets terugdoen voor de natuur in het nationaal park?

Op 22 Mei worden van 12:00 tot 16:00 bij het bezoekerscentrum allerlei activiteiten georganiseerd. Je kunt bijvoorbeeld meedoen met wandel- en vaarexcursies en lezingen. Ook voor de jeugd is er van alles te beleven, zo kan je mee waterdiertjes vangen, een bijenhotel maken, bodemdiertjes zoeken of zaadbommen maken. Het bezoekerscentrum is de gehele dag gratis te bezoeken en kinderen kunnen gratis meedoen aan de rugzakroutes.


‘Op de paden’ BINGO

De routes in nationale parken zijn niet voor niets uitgestippeld. Ze laten bijzondere hoogtepunten van het gebied zien. Juist door je te laten leiden door deze routes zie je zo veel! Daarom sturen we je letterlijk op pad, met bingokaart, zodat je met aandacht om je heen gaat kijken. Zie je veel insecten, bloeiende bloemen en water nabij? Misschien een klein of groot zoogdier? Of zie je overduidelijk sporen van de mens? Op de bingokaart komen verschillende thema’s terug, zoals biodiversiteit, aandacht voor het landschap en natuurlijk de mens.

Kom naar het Bezoekerscentrum om een gratis exemplaar op te halen, of download de bingokaart gratis online via onderstaande knop:


Route Tips

Dorpen Fietsroute

2 uur 30 minuten (45,0 km)

De fietsroute start in het gezellige watersportdorp Eernewoude (Earnewâld). Onderweg kom je langs fijne dorpjes, gezellige terrasjes en mooie landschappen die onderweg zullen veranderen.

Wandelroute It Wikelslân (5km)

Deze zeer afwisselende route is een heerlijke wandeling voor jong en oud. Zorg wel voor waterdichte schoenen want het kan hier met name in herfst en winter behoorlijk nat zijn. Je bent hier tenslotte in het grootste moerasgebied van Friesland!

Wandelroute Jan Durkspolder (8km)

Deze heerlijke wandeling brengt je langs rietvelden, moerrassen, struweel, grasland en open water. Een natuurgebied met een rijkdom aan planten, vogels en andere dieren. Maak een stop bij uitkijktoren Romsicht en wie weet spot je de zeearend!


Maak kennis met de gastheren en gastvrouwen!

Deze recreatieondernemers kennen alle bijzonderheden van het park. Zij weten waar je moet zijn om er hier een onvergetelijke tijd mee te maken. Van de beste fiets- en vaarroutes tot de meest bijzondere planten en dieren die hier leven. Deze gastheren vertellen hoe zij dit jaar bewust omgaan met de natuur in hun onderneming en de highlights van dit seizoen. Neem snel een kijkje of ga gerust eens langs!

Wij van Verhuurbedrijf Hollema proberen de gasten/toeristen uit Earnewâld en omstreken zo dicht mogelijk bij de natuur te laten komen door middel van onze kanoroute. Deze route gaat door smalle doorgangen die alleen met de kano bereikbaar zijn. Op deze manier kom je als bezoeker van de Alde Feanen op plekken waar je anders niet komt. De natuur is hier redelijk ongerept en zeldzame bloemen en planten zijn dan ook geen uitzondering. In het zomerseizoen organiseren we kanotochten voor bezoekers aan onze regio. Ieder jaar zijn mensen weer verwonderd als ze de zeldzame zwanenbloem zien halverwege de kanotocht. Ook komen we langs stille wateren waar de waterlelie en de dotterbloem veelvuldig te bewonderen zijn. Kortom, wil je de natuur van dichtbij beleven kom dan kanoën bij Verhuurbedrijf Hollema

Wie aan boord stapt in één van de luxe sloepen van Ulbe en Mirjam Postma van verhuurbedrijf de Alde Feanen, zet daarmee de eerste stap in een geheel nieuwe ervaring. Varend door Nationaal Park De Alde Feanen bij Eernewoude gaat u namelijk kopje onder in het mooist bewaarde natuurschoon van Friesland. Het aaneengesloten laagveenmoeras biedt u een doolhof van smalle intieme vaartjes, afgewisseld met ongekende wijde plassen. Uw gids in deze oase van rust? Een E-sloep van de Alde Feanen.

Onze gastheren zijn er voor jou. Zij weten alles over het gebied en kennen de bijzonderheden van het Nationaal Park! Om je bezoek onvergetelijk te maken hebben wij al onze gastheren voor je op een rijtje gezet.


Volg jij ons al?

Blijf op de hoogte van alles wat er in het park gebeurt! Deel je foto met #aldefeanen of tag ons @nationaalparkdealdefeanen op Instagram

Heb jij al weekend plannen? We zien jou graag op 22 mei in het Nationaal Park De Alde Feanen. Wij vieren namelijk De Dag van Nationale Parken en geven daarom enkele excursies en activiteiten cadeau! En voor maar 2 euro kun jij zelf een geweldige vaarexcursie beleven. Met wie kom jij?

Ontdek via de link in bio alles over deze dag! 

#DagvanhetNationaalPark
#EuropeanDayofParcs #aldefeanen
#nature #natuur #wandelen #fietsen #wanderlust #nationaalpark #friesland #fryskegea
Ben jij er ook bij? Op 22 mei vieren wij de Dag van het Nationaal Park. En daarom kun jij gratis of tegen een kleine vergoeding bijzondere activiteiten en excursies beleven! Stap in een boot en ontdek dit unieke gebeid vanaf het water, leer van alles tijdens lezingen of wandel zelf één van de natuurroutes. Wie neem jij mee?

Vind via de link in bio voor de kids een Bingo kaart en bekijk het volledige programma.

#DagvanhetNationaalPark
#EuropeanDayofParcs #aldefeanen
#nature #natuur #wandelen #fietsen #wanderlust #nationaalpark #friesland #fryskegea
Wil jij ook alles te weten komen over het unieke moerasgebied De Alde Feanen? Wij hebben op 22 mei volop gratis activiteiten, lezingen en bijzondere  wandel- en vaarexcursies voor je klaar staan. Ook voor de jeugd is er van alles te beleven, zo kan je mee waterdiertjes vangen, een bijenhotel maken, bodemdiertjes zoeken of zaadbommen maken. 

Lees meer via de link in bio! We zien je graag! 

#DagvanhetNationaalPark
#EuropeanDayofParcs #aldefeanen
#nature #natuur #wandelen #fietsen #wanderlust #nationaalpark #friesland #fryskegea
Zondag 22 mei! Heb jij deze datum al in je agenda gezet? Tijdens de Dag van Nationale Parken kun jij alles over dit bijzondere moerasgebied ontdekken. Er zijn volop gratis activiteiten en excursies voor jong en oud! Zien we jou ook?

#DagvanhetNationaalPark
#EuropeanDayofParcs #aldefeanen
#nature #natuur #wandelen #fietsen #wanderlust #nationaalpark #friesland #fryskegea
Op 22 mei wordt de Dag van het Nationaal Park gevierd. Ook in Nationaal Park De Alde Feanen kun jij deze dag gratis bijzondere activiteiten en excursies beleven. Ben jij er ook bij? Check gauw de link in bio.

📸: @ons_buitenleven_ 

#DagvanhetNationaalPark
#EuropeanDayofParcs #aldefeanen
#nature #natuur #wandelen #fietsen #wanderlust #nationaalpark #friesland #fryskegea
Het verdronken bos in de ochtend. Wauw wat een plaatje!

Bedankt @ons_buitenleven_ 

#aldefeanen #itfryskegea #visitfriesland #friesland #nature #natuur #photodaily
Vogelspotten voor kids in het Wikelslân (6+). Onze enthousiaste natuurgids weet van alles over de vogels. Gewapend met een verrekijker, laarzen en een waarnemingslijst duiken de kinderen de natuur in!

Ben jij er ook bij op 14 mei? 
Kijk snel op np-aldefeanen.nl/kalender en meld je aan!

#aldefeanen #kidsproof #natuur #visitfriesland #friesland #itfryskegea #vogelsspotten #vogels
De molen in Grou prachtig vastgelegd bij avondzon door: 📷 @photos_by_nicole_nature 

 #repost #friesland #molen  #natuur #aldefeanen #lovefryslan #natuurinnederland 
#naturelover #traveldestination #landschapefotography #lovefryslan #eropuit #natuurinnederland #ig_friesland #natuurfotografie #ig_discover_nature #visitfriesland #water