Dag van het Nationaal Park 2022

Ook dit jaar zetten we alle Europese parken in de schijnwerpers! Tijdens deze 23e editie van de Dag van het Nationaal Park richten we ons op mens en natuur, want wat zouden we zijn zonder natuur? Velen van ons beseffen wat de natuur ons brengt. Nu is het tijd om samen iets terug te doen: de natuur in stand houden en op de juiste manier helpen zodat we er nog eindeloos van mogen genieten.

Nationale parken zijn unieke natuurgebieden; het zijn beschermde plekken die het verhaal van de Nederlandse natuur vertellen. We mogen hier als mens ‘in het wild’ rondlopen, fietsen en soms zelfs varen. Dat is best bijzonder! Vaak hoor je de dingen die mensen niet goed doen. Wij geven in het weekend op 22 mei meer aandacht aan hoe je nationale parken bewust en met respect voor de natuur bezoekt. We vertellen je graag hoe!


Activiteiten en excursies

In aanloop naar de Dag van het Nationaal Park zijn er allerlei leuke activiteiten en excursies te doen in Nationaal Park De Alde Feanen! Hierin staat wederkerigheid centraal; hoe kan je de natuur beleven én iets terugdoen voor de natuur in het nationaal park?

Op 22 Mei worden van 12:00 tot 16:00 bij het bezoekerscentrum allerlei activiteiten georganiseerd. Je kunt bijvoorbeeld meedoen met wandel- en vaarexcursies en lezingen. Ook voor de jeugd is er van alles te beleven, zo kan je mee waterdiertjes vangen, een bijenhotel maken, bodemdiertjes zoeken of zaadbommen maken. Het bezoekerscentrum is de gehele dag gratis te bezoeken en kinderen kunnen gratis meedoen aan de rugzakroutes.


‘Op de paden’ BINGO

De routes in nationale parken zijn niet voor niets uitgestippeld. Ze laten bijzondere hoogtepunten van het gebied zien. Juist door je te laten leiden door deze routes zie je zo veel! Daarom sturen we je letterlijk op pad, met bingokaart, zodat je met aandacht om je heen gaat kijken. Zie je veel insecten, bloeiende bloemen en water nabij? Misschien een klein of groot zoogdier? Of zie je overduidelijk sporen van de mens? Op de bingokaart komen verschillende thema’s terug, zoals biodiversiteit, aandacht voor het landschap en natuurlijk de mens.

Kom naar het Bezoekerscentrum om een gratis exemplaar op te halen, of download de bingokaart gratis online via onderstaande knop:


Route Tips

Dorpen Fietsroute

2 uur 30 minuten (45,0 km)

De fietsroute start in het gezellige watersportdorp Eernewoude (Earnewâld). Onderweg kom je langs fijne dorpjes, gezellige terrasjes en mooie landschappen die onderweg zullen veranderen.

Wandelroute It Wikelslân (5km)

Deze zeer afwisselende route is een heerlijke wandeling voor jong en oud. Zorg wel voor waterdichte schoenen want het kan hier met name in herfst en winter behoorlijk nat zijn. Je bent hier tenslotte in het grootste moerasgebied van Friesland!

Wandelroute Jan Durkspolder (8km)

Deze heerlijke wandeling brengt je langs rietvelden, moerrassen, struweel, grasland en open water. Een natuurgebied met een rijkdom aan planten, vogels en andere dieren. Maak een stop bij uitkijktoren Romsicht en wie weet spot je de zeearend!


Maak kennis met de gastheren en gastvrouwen!

Deze recreatieondernemers kennen alle bijzonderheden van het park. Zij weten waar je moet zijn om er hier een onvergetelijke tijd mee te maken. Van de beste fiets- en vaarroutes tot de meest bijzondere planten en dieren die hier leven. Deze gastheren vertellen hoe zij dit jaar bewust omgaan met de natuur in hun onderneming en de highlights van dit seizoen. Neem snel een kijkje of ga gerust eens langs!

Wie aan boord stapt in één van de luxe sloepen van Ulbe en Mirjam Postma van verhuurbedrijf de Alde Feanen, zet daarmee de eerste stap in een geheel nieuwe ervaring. Varend door Nationaal Park De Alde Feanen bij Eernewoude gaat u namelijk kopje onder in het mooist bewaarde natuurschoon van Friesland. Het aaneengesloten laagveenmoeras biedt u een doolhof van smalle intieme vaartjes, afgewisseld met ongekende wijde plassen. Uw gids in deze oase van rust? Een E-sloep van de Alde Feanen.

Onze gastheren zijn er voor jou. Zij weten alles over het gebied en kennen de bijzonderheden van het Nationaal Park! Om je bezoek onvergetelijk te maken hebben wij al onze gastheren voor je op een rijtje gezet.


Volg jij ons al?

Blijf op de hoogte van alles wat er in het park gebeurt! Deel je foto met #aldefeanen of tag ons @nationaalparkdealdefeanen op Instagram

Het verdronken bos in de ochtend. Wauw wat een plaatje!

Bedankt @ons_buitenleven_ 

#aldefeanen #itfryskegea #visitfriesland #friesland #nature #natuur #photodaily
Vogelspotten voor kids in het Wikelslân (6+). Onze enthousiaste natuurgids weet van alles over de vogels. Gewapend met een verrekijker, laarzen en een waarnemingslijst duiken de kinderen de natuur in!

Ben jij er ook bij op 14 mei? 
Kijk snel op np-aldefeanen.nl/kalender en meld je aan!

#aldefeanen #kidsproof #natuur #visitfriesland #friesland #itfryskegea #vogelsspotten #vogels
De molen in Grou prachtig vastgelegd bij avondzon door: 📷 @photos_by_nicole_nature 

 #repost #friesland #molen  #natuur #aldefeanen #lovefryslan #natuurinnederland 
#naturelover #traveldestination #landschapefotography #lovefryslan #eropuit #natuurinnederland #ig_friesland #natuurfotografie #ig_discover_nature #visitfriesland #water
Moederdag tip 💚 Pak je wandelschoenen en ga lekker de natuur in! Beleef het voorjaar in een van de vele mooie wandelroutes ☀️

#aldefeanen #voorjaar #wandelen #visitfriesland #eropuit #fryslân #nationaalparkdealdefeanen #natuurinnederland #landscapephotography #ig_discover_holland #ig_friesland #lente #traveldestination #lovefryslan #natuurfotografie #natuurfoto
Een plaatje om bij weg te dromen!😍

Prachtig vastgelegd door:📷 @ons_buitenleven_ 

 #repost #natuurinnederland #lente #ig_friesland #aldefeanen #lovefryslan #natuur #eropuit #traveldestination #natuurfotografie #ig_discover_nature #friesland #landschapefotography #naturelover #visitfriesland #fryslân #dutchcaptures
Wat zouden we zijn zonder natuur? 💭 Dit jaar draait de Dag van het Nationaal Park om de balans tussen mens en natuur. Wederkerigheid staat centraal: genieten van de natuur in de nationale parken en tegelijkertijd iets terugdoen. We laten je graag zien hoe! Download gratis de ‘Op de paden’ BINGO via de link in onze story en ga op pad!

Bedankt voor het delen van deze prachtige foto📷: @photography_ftc 

#DagvanhetNationaalPark
#EuropeanDayofParcs #repost  #lente #aldefeanen #friesland #natuurfotografie #eropuit #water #natuurinnederland #lovefryslan #natuur #ig_discover_nature #ig_friesland #traveldestination #nationalpark 
@ivnnatuureducatie @itfryskegea @nationaleparkennederland
De natuur kleurt oranje tijdens Koningsdag! 
Bij zonnig weer kun je vandaag het oranjetipje zien. In de buurt van vochtige graslanden met pinksterbloemen kun je dit vlindertje zomaar tegenkomen! De mannetjes zijn te herkennen aan de oranje uiteinden van de witte vleugels. 
Heb jij al iets oranjes gespot in de natuur vandaag? Deel je foto met #aldefeanen 

📷: @ellen_florafauna 

 #natuurinnederland #natuurfotografie #itfryskegea #friesland #lente #naturelover #landschapefotography #fryslân #dutchcaptures #visitfriesland #nationaalparkaldefeanen #ig_discover_nature #aldefeanen #wandelen #natuureducatie #eropuit #ig_friesland #traveldestination
Met dit uitzicht weer een nieuwe week beginnen, wauw 💛💙

Prachtig vastgelegd door📷: @ez_fotografie_natuur 

Ben jij ook op pad geweest en heb je spectaculaire plaatjes geschoten? Deel je foto met #aldefeanen 

 #repost #natuur #eropuit #lente #friesland #wandelen #natuurfotografie #zonsopkomst #ig_discover_nature #ig_friesland #lovefryslan #water #natuurinnederland #naturelover #visitfriesland #fryslân #landschapefotography #traveldestination