Zeearend

‘Vliegende deur’ is de bijnaam van de zeearend. Met zijn spanwijdte van soms wel 2,5 meter is dat niet zo gek. In Nederland is hij een lange tijd slechts een zeldzame wintergast geweest, maar tegenwoordig broedt hij zelfs in Nederland. In 2006 was in de Oostvaardersplassen een eerste broedsucces. Sindsdien zijn er meerdere jongen geboren die weer uitwijken naar andere gebieden. In 2020 werden er 18 broedparen in Nederland geteld. In 2017 broedde voor het eerst een jong paartje in Nationaal Park De Alde Feanen. Op zijn menu staan vooral vis en watervogels. En daaraan is in het waterrijke natuurgebied De Alde Feanen geen gebrek.

Herkenning
De zeearend is de grootse roofvogel van Nederland met brede, gevingerde vleugels. Volwassen vogels hebben een witte staart, een lichtere kop en een grote gele snavel. Jonge zeearenden kan je onderscheiden aan hun donkerbruine lichaam met lichte vlekken. Naarmate ze ouder worden zal de staart wit kleuren. Ook hebben de jongen een smalle lichte baan op de ondervleugels en is de snavel donkerdere van kleur.

Wist je dat een zeearend een lengte van 70 tot 92 cm heeft, een spanwijdte van 200 tot 250 cm en wel 3,1 tot 7,5 kg kan wegen?

Foto: Hans Pietersma

 

Leefgebied
Belangrijk voor het leefgebied van de zeearend is de combinatie van grote, stevige nestbomen en een waterrijke omgeving. In de winter zitten ze vaak in dezelfde gebieden, maar ze komen dan ook wel in grote heide- en hoogveengebieden of uitgestrekte akkers voor. Wanneer hij op trek is, kan de zeearend boven bossen en steden gezien worden. Ze zijn ook al meerdere malen boven Leeuwarden gezien.

Het Nest
Zeearenden bouwen hele grote nesten die vaak jarenlang gebruikt worden door hetzelfde koppel. Een nest kan wel 600 kilo zwaar worden, omdat de vogels het vaak jaren achtereen gebruiken. Zo’n met gras en mos bekleed nest kan 2 meter breed en 2 meter hoog worden. Ze bouwen de nesten vaak in de top van een boom. In gebieden waar geen bomen zijn, bouwen ze de nesten op rotswanden of de grond. Het nest is altijd in de buurt van water.

Al vier keer broedde de zeearend succesvol in de Nationaal Park De Alde Feanen, maar nog nooit konden we het zien. Tot afgelopen seizoen! De machtige roofvogels lieten zich in dit jaar zien voor onze nestcam. Prachtig! Er werden twee eieren succesvol uitgebroed en we genoten weken lang van twee zeearend kuikens. Het leven op en rondom het nest zorgde geregeld voor verrassingen! Bekijk en lees hier de clips en de blogs van het afgelopen seizoen. Zo kun je al de hoogtepunten nog eens terugkijken.

Wist je dat een zeearend 38 dagen broedt per ei en dat de jongen vliegvlug zijn na 70-90 dagen?

Jongen in NP De Alde Feanen
In 2017 kreeg het koppel zeearenden in NP De Alde Feanen 1 jong. Deze hebben ze een jaar lang gevoed. Een jaar later kregen ze 2 jongen en het jaar daarna hebben ze weer 1 jong gekregen. In 2018 heeft It Fryske Gea een namen wedstrijd uitgeschreven voor een jong van de zeearend. De winnende naam is Sipi geworden!

Zeearenden in De Alde Feanen, foto: Albert Eggens

 

Wist je dat een zeearend 20 jaar oud kan worden?