Schoolreisjes

Survivalschoolreisje Nationaal Park De Alde Feanen:

Natuureducatie en avontuur in het laagveenmoeras
Met de klas eropuit in de avontuurlijke Friese natuur? Kom naar Nationaal Park De Alde Feanen!

In het kort

 • Voor wie: Groep 3 t/m 8
 • Periode: 4 juni t/m 11 juli (op dinsdag, woensdag en donderdag)
  en in september op dinsdag en donderdag
 • Tijd: Van 10.00 tot 15.00 uur
 • Faciliteiten: Toiletten, gratis parkeren, gelegenheid om patat/ijs te eten
 • Prijs: Groep 3/4  €250 per klas      Groep 5 t/m 8  €350 per klas

  Ons programma is vernieuwd! Ter introductie ontvangen scholen die boeken in de maand juni een korting van €50 per klas. We vragen alle deelnemende scholen na afloop een korte vragenlijst in te vullen om ervaringen te horen en ons programma nóg leuker te maken.

  Maak direct een reservering
  Het schoolreisje is te boeken op dinsdag, woensdag en donderdag. Per dag hebben wij plek voor maximaal 3 klassen. 

Op schoolreis in De Alde Feanen

Het educatieve schoolreisprogramma combineert het typische schoolreisgevoel met leerzame activiteiten en spelelementen in de natuur. Het waterrijke laagveenmoeras is de thuisbasis van allerlei (water)dieren, welke de kinderen gedurende de dag op een speelse en actieve manier leren kennen.

Voor de docenten en ouders/begeleiders is er deze dag een actieve rol! Het programma bestaat uit 3 onderdelen, waarvan jullie er een aantal zelfstandig uitvoeren. Met behulp van een plattegrond en duidelijke instructies ontdekken jullie met elkaar de natuur. We sturen jullie vooraf een informatieboekje, zodat jullie goed voorbereid zijn op dit avontuurlijke schoolreisje.

We hebben een programma voor groep 3/4 en een programma voor groep 5 t/m 8.
De pauze wordt gehouden op een mooie plek aan het water. De kinderen kunnen hier voetballen, zwemmen en er is de mogelijkheid (vooraf) patat te bestellen. Omdat alle onderdelen in of aan het water plaatsvinden is het meenemen van droge kleding een must!


Programma groep 3 en 4

Jullie worden ontvangen door onze enthousiaste gids. Hij of zij legt het programma uit en helpt jullie op weg naar het eerste onderdeel. Tijdens het onderdeel Avonturenpad leren de kinderen een echte survivelaar te zijn! Ze leren over boomstammen te lopen, verspringen en buikglijden als een otter. Een survival is geen survival zonder te vissen! Tijdens het schepnetvissen (onderdeel Waterdiertjes) leren de kinderen welke dieren er onder water leven in het moerasgebied. Bij het onderdeel Zeearend maken de kinderen kennis met deze imposante vogel middels een speurtocht en het bouwen van een nest.

De onderdelen Avonturenpad en Zeearend voeren jullie zelfstandig uit. Door het (voor)lezen van de instructies ter plaatse. 

Programma groep 5 t/m 8

De dag begint met het ontvangst van onze enthousiaste gids. Hij of zij legt het programma uit en helpt jullie op weg naar het eerste onderdeel. Op de low-rope survivalbaan klauteren de kinderen over hangbruggen, boomstammen en vliegen ze met de tokkelbaan over het water. Tijdens het onderdeel Otter leren de kinderen meer over het grootste roofdier in de wateren van De Alde Feanen. Een survival is geen survival zonder te vissen! Tijdens het schepnetvissen (onderdeel Waterdiertjes) leren de kinderen welke dieren er onder water leven in het moerasgebied.

Het onderdeel Otter voeren jullie zelfstandig uit, door het (voor)lezen van de instructie ter plaatse. 

Begeleiding

De Alde Feanen is een waterrijk gebied en een dag in de natuur is anders dan een dag in de klas, het meenemen van voldoende begeleiding is dan ook belangrijk. Wij raden het volgende aan:
Groep 3/4: 1 begeleider per 6 kinderen
Groep 5 t/m 8: 1 begeleider per 8 kinderen
(meer mag natuurlijk altijd!)

NB: Het programma ziet er in 2024 anders uit dan voorgaande jaren, niet alle onderdelen zijn onder begeleiding van een gids en jullie lopen zelfstandig van het ene naar het andere onderdeel. 


De locatie

Bereid je vast voor op jullie avontuur en bekijk de plattegrond! Hier zie je waar de activiteiten van het schoolreisje plaatsvinden. Alle onderdelen zijn op loopafstand van elkaar, met behulp van een plattegrond en bordjes vinden jullie zelfstandig de weg.

Het gehele schoolreisje vindt buiten plaats, wij bieden geen slecht-weer-alternatief. Op regen kun je je kleden, bij (voorspeld) onweer wordt het schoolreisje geannuleerd.


Prijzen 2024

Groep 3/4: € 250 per klas (max. 31 leerlingen)
Groep 5 t/m 8: € 350 per klas (max. 31 leerlingen)
Voor ons vernieuwde programma hanteren we in de maand juni een introductieprijs, scholen ontvangen in deze maand € 50 korting per klas (en schoolreisje voor groep 3/4 kost dan €200 per klas en groep 5 t/m 8 €300 per klas).

De kinderen kunnen zelf lunch meenemen, het is ook mogelijk vooraf een lunch te bestellen:

Prijzen per kind/begeleider*:

 • Patat met mayo € 3,20
 • Frikandel € 2,70 (optie: glutenvrij)
 • Kroket € 2,70
 • Kaassoufflé € 2,70
 • Raketijsje € 1
 • Gewone ranja € 0,50 (tijdens de lunchpauze onbeperkt)
 • Suikervrije ranja € 0,75 (tijdens de lunchpauze onbeperkt)
 • Koffie € 1,- (per kopje)
 • Thee € 1,- (per kopje)

* prijsstijgingen voorbehouden

Reserveren / meer informatie

Je kunt hier een voorlopige online reservering doen. 

Voor meer informatie kun je bellen met 0511 – 53 96 18
Een e-mail sturen kan ook: bcdealdefeanen@itfryskegea.nl.