Dorpen

Nationaal Park De Alde Feanen ligt centraal tussen Drachten en Leeuwarden. Binnen het Nationaal Park liggen verschillende lieflijke dorpjes, met ieder hun eigen karakter en geschiedenis. Die geschiedenis hangt veelal nauw samen met die van De Alde Feanen, en dat zie je terug in de dorpen.


Nog altijd zijn de dorpen sterk verbonden met de natuur en het water. Dankzij een actief verenigingsleven in ieder dorp, is er altijd wel wat te doen. Van skûtsjesilen of een bijzondere expositie, tot een excursie of een lezing. De dorpjes zijn tevens prima start- en rustpunten voor jouw route door De Alde Feanen. Of dat nou per fiets, sloep, supboard, vlet, kano of wandelend is, in de dorpen ontdek je de mogelijkheden.

Grou

Watersportdorp met ook hier jaarlijks het skûtsjesilen. Winkelen, lekker eten, zeilen, varen, fietsen, rondvaarten; het kan allemaal in Grou.
www.grou.nl

Eernewoude

Jaarlijks terugkerende evenementen: de braderie en het skûtsjesilen. Handig: in Earnewâld zijn supermarkten!
www.earnewald.nl


Warga

Een dorp dat bekend is van het boek Afke’s Tiental, geschreven door Nienke van Hichtum. Bijzonder: Wergea is in Fryslân een van de weinige kleine dorpen met twee kerktorens.
www.wergea.com


Goëngahuizen

Goëngahuizen is maar een klein dorpje, met nog geen honderd inwoners, maar telt wel drie molens. Het zijn alledrie poldermolens van het type spinnenkop.

De Veenhoop

De Veenhoop is een kruispunt van vaarwegen waar de watersporter op adem komt en de fietser en wandelaar geniet van de levendigheid op het water.
www.de-feanhoop.nl


Oudega

Vanuit dit schilderachtige dorp starten verschillende bijzondere wandel- en fietsroutes. Leuk: in Oudega vind je een boerenijs boerderij, een museum en een haventje.
www.oudega.info

Warten

Klein dorp met een grote jachthaven en veel aanlegplekken voor passanten. De terrassen aan het water in het dorp zijn ideaal voor een rustpauze.
www.warten.nl

Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf