Indrukwekkend buitenmuseum over onderduiken in de Alde Feanen

Geplaatst op 9 juli 2021

8 juli jl. opende Hans Horreüs de Haas een buitenmuseum van It Fryske Gea op It Eilân-West in Goaiïngahuzen. Er is een serie foto’s te zien die gemaakt is door zijn vader Roelof Horreüs de Haas. Vader De Haas verbleef in WOII samen met zijn twee zonen op boerderij Heach Hiem van de familie De Boer in de Alde Feanen. Bij elke foto hoort een verhaal. Speciaal voor deze tentoonstelling sprak Hans de Haas deze verhalen in. Zo zijn ze voor iedereen te beluisteren. Het buitenmuseum op It Eilân-West in Nationaal Park Alde Feanen is vanaf vrijdag 9 juli op eigen initiatief te bezichtigen.

 It Eilân-West volledig omgeven door vaarten en sloten en door die geïsoleerde ligging in oorlogstijd uitermate geschikt om onder te duiken. It Fryske Gea kende het verhaal van Roelof Horreüs de Haas en heeft in het kader van 75-jaar Vrijheid (’20) deze kijk- en luisterroute ontwikkeld. ‘We hebben een selectie gemaakt uit adviseur cultuurhistorisch landschap de prachtige collectie zwart/wit foto’s van De Haas voor dit tijdelijke buitenmuseum’, zegt Stefien Smeding van It Fryske Gea. ‘Samen met de geluidsfragmenten van zoon Hans de Haas is het een indrukwekkend geheel geworden. Hans de Haas, die inmiddels 85 is, weet zich nog veel te herinneren over de bijzondere laatste oorlogsmaanden. De levensgrote foto’s van toen in het landschap van nu, vertellen ons wat er allemaal is veranderd, maar geven ook veel herkenningspunten in het landschap. It Eilân-West was en is alleen over water bereikbaar. Vroeger vooral vanuit Grou, tegenwoordig voor alle ‘boatsje-minsken’. Juist de geïsoleerde ligging van It Eilân-West maakt de beleving van deze buitententoonstelling over onderduiken nog indringender.’

Het verhaal achter de foto’s

Bang om opgepakt te worden voor de Arbeitseinsatz vlucht Roelof Horreüs de Haas tijdens de Tweede Wereldoorlog terug naar zijn geboortegrond, Friesland. Bij de familie De Boer op boerderij Heach Hiem krijgt hij onderdak samen met zijn twee zonen Gerard (toen 12) en Hans (toen 8). Roelof de Haas heeft deze tijd nauwkeurig vastgelegd in aantekeningen en foto’s. Het zijn verhalen over en beelden van het landschap, het boerenleven, maar ook de belevenissen van de kinderen die zich vrij waanden tijdens het spelen in de natuur. Hans de Haas: ‘Waarschijnlijk heeft mijn vader gedacht ‘Mijn camera moet als eerste mee!’ Het geïsoleerde leven van de onderduikers in de Alde Feanen tijdens de Tweede Wereldoorlog is door die ingeving vastgelegd. En de familie De Haas was niet de enige familie die dit uitgestrekte waterrijke landschap kon gebruiken als veilige schuilplaats.

Per boot

It Eilân is in de zomermaanden alleen per boot bereikbaar. Aanleggen kan bij de steiger van de Marrekrite aan de Janssleat (PR50). Eén van de plekken speciaal gereserveerd voor bezoekers van de tentoonstelling.

De verhalen zijn te beluisteren via een app. Bezoekers kunnen zich voorbereiden via de website van It Fryske Gea. In augustus biedt It Fryske Gea in samenwerking met een ondernemer uit Grou een speciale vaartocht aan naar het buitenmuseum. Inschrijving daarvoor volgt later via de website van It Fryske Gea.