In de winterperiode kom je gele boeien tegen op verschillende plekken in de Friese Meren en in De Alde Feanen. Deze boeien markeren de vogelrustgebieden voor een groot aantal bijzondere vogelsoorten. Bijvoorbeeld de wintertaling, de slobeend en het nonnetje. Tussen 1 oktober en 1 april vragen we je deze gebieden niet in te varen.

Hoe zien deze boeien eruit?

De boeien zijn geel van kleur met daarop een blauwe sticker. Op de sticker staat ‘Vogelrustgebied’ en een witte afbeelding van een slobeend. Ook vind je een link die naar deze webpagina verwijst.

Verstoring in gebieden

De vogels zoeken van nature rustige gebieden op. Om deze rust te bewaren is het belangrijk om de met boeien gemarkeerde gebieden niet in te varen. Zelfs wanneer je geen vogels ziet. Verstoring vindt namelijk al snel plaats. Soms veroorzaakt een bootje op enkele honderden meters al voldoende onrust om de vogels op te laten vliegen. Dit zijn bijvoorbeeld motorbootjes of grote zeilboten, maar ook kanovaarders of vissers die in de buurt aanleggen.

Wanneer je in een onveilige situatie verkeert, bijvoorbeeld door onweer, is het wel toegestaan om door de gebieden te varen.