Routes

Nationaal Park De Alde Feanen is een groot, uitgestrekt en gevarieerd gebied. De mogelijkheden om het te ontdekken zijn dan ook enorm. Of je nou gaat wandelen, fietsen, varen of met de sup of kano het water op gaat: iedere manier heeft zijn eigen bijzonderheden. Routes zijn er genoeg, ze bieden je een uitgangspunt voor de mooiste tochtjes. Op deze pagina vind je een verzameling van leuke afwisselende routes voor zowel de natuur als de cultuur liefhebbers

Wandelroutes

It Wikelslân

5km

Deze zeer afwisselende route is een heerlijke wandeling voor jong en oud. Zorg wel voor waterdichte schoenen want het kan hier met name in herfst en winter behoorlijk nat zijn. Je bent hier tenslotte in het grootste moerasgebied van Friesland!

Jan Durkspolder

8 km

Deze heerlijke wandeling brengt je langs rietvelden, moerrassen, struweel, grasland en open water. Een natuurgebied met een rijkdom aan planten, vogels en andere dieren. Maak een stop bij uitkijktoren Romsicht en wie weet spot je de zeearend!

De Alde Feanen

11 km

Tijdens deze afwisselende route door natuurgebied It Wikelslân, langs een recreatiestand en door uitgestrekte rietvelen en waterpartijen, komt je verrekijker zeker goed te pas bij een van de vele vogelkijkhutten of vanaf de uitkijktoren.Fietsroutes

Fryske Gea route

26,0 km

Echte natuurliefhebbers opgelet! Je trapt je een weg dwars door de natuur en laat je onderweg viermaal overzetten met een pontje. Kijk goed om je heen en spot bijzondere vogels.

Pontjesroute

45 km

Deze populaire fietsroute door het hart van Friesland is gemaakt in de vorm van het cijfer 8. Onderweg steek je 5 maal het water over met een veerpontje, een beleving voor jong én oud!

Gastherenroute

47,7 km

Deze veelzijdige route leidt je langs verschillende gastheren van Nationaal Park De Alde Feanen. Deze recreatieondernemers kennen alle bijzonderheden van het park
Vaar-, SUP- en kanoroutes


Sloeproute De Alde Feanen

31,4 km

Tijdens deze ongeveer 5 uur durende vaarroute kom je dwars door Nationaal Park De Alde Feanen. Daarnaast voert deze route je langs de dorpen Warten, Warga en Grou, waar een tal musea te bezoeken zijn.

Friese 11 Meren vaarroute Noord

89,3 km

De Friese Elfmeren vaarroute is een prachtige vaarroute via de elf meren in Friesland. Onderweg vaar je door de mooiste natuurgebieden en langs authentieke dorpen en steden.

Kanoroute Jan Durkspolder

7,0 km

In deze kanoroute peddel je vanaf het startpunt in Earnewâld zo de rust en de ruimte in van de Jan Durkspolder. Dit is een bijzonder deelgebied van Nationaal Park De Alde Feanen.


In het Nationaal Park broeden, rusten en foerageren vele (water)vogels. Delen van het gebied zijn daarom afgesloten voor publiek.

Kijk op de borden of het toegestaan is om aan wal te gaan. Ook in de winter gelden er regels op het water. Zie je een gele boei met een blauwe sticker met ‘vogelrustgebied’? Blijf dan uit dit gebied. Trekvogels eten en rusten hier om zo voldoende aan te sterken. Klik hier voor meer informatie over de vogelrustgebieden.

Parkeren – Toeristisch Overstap Punt

In De Alde Feanen vind je meerdere Toeristisch Overstap Punten, waar je kunt parkeren en verschillende routes kunt starten. Op een informatiebord staan de recreatieve mogelijkheden aangegeven. Bekijk de kaart en selecteer ‘Points of Interest’ om te zien waar deze toeristische overstap punten zijn. Gedragsregels Nationaal Park De Alde Feanen

Wat vertelt De Alde Feanen jou? Sta eens stil en neem de stroming waar. Blokkades in het water kunnen tot een stroomversnelling leiden en een beverburcht laat een heel meer ontstaan. De weerspiegeling van het water vertelt je soms meer dan je in eerste instantie dacht te zien. Wij nodigen je uit om te komen vertragen. Om de harmonie tussen mens en natuur te behouden en om de stroming waar te nemen. Van jezelf en van de natuur. Help je mee om dit unieke gebied zo te houden?

  • Rustig varen (max. 6 km/u) ter bescherming van de oevers met riet
  • Alleen aanleggen aan de aangewezen ligplaatsen
  • Houdt honden aan de lijn
  • Voorkom onnodig lawaai en verstoor de vogels niet
  • Laat geen afval achter
  • Wees voorzichtig met motorolie en brandstof, aartsvijanden van de natuur
  • Respecteer de afgesloten gebieden
  • Kampeer alleen op de daarvoor aangewezen plekken
  • Voorkom bosbranden en maak geen kampvuren
Bedankt!

Volg jij ons al? Deel je foto met #aldefeanen of tag @nationaalparkdealdefeanen op Instagram

Draag jij De Alde Feanen een warm hart toe? Word dan donateur en help het park bij de doorontwikkeling!