Routes

Nationaal Park De Alde Feanen is een groot, uitgestrekt en gevarieerd gebied. De mogelijkheden om het te ontdekken zijn dan ook enorm. Of je nou gaat wandelen, fietsen, varen of met de sup of kano het water op gaat: iedere manier heeft zijn eigen bijzonderheden. Routes zijn er genoeg, ze bieden je een uitgangspunt voor de mooiste tochtjes. Op deze pagina vind je een verzameling van leuke afwisselende routes voor zowel de natuur als de cultuur liefhebbers. 

Fietsroutes

Let op: sommige routes maken gebruik van pontjes, deze varen niet het hele jaar. Kijk voor meer informatie en vaartijden op www.grouaktief.nl

Fietsroute Cultuur en Natuur

Route Natuur & Cultuur: Cultuurhistorische route

Deze route voert je door de dorpen Sumar, Oudega en Opeinde en leidt je langs verschillende (cultuurhistorische) monumenten. Je bezoekt in Sumar Korenmolen De Hoop en fietst vervolgens langs recreatiemeer De Leiden. In Oudega speur je naar verschillende monumenten en kunstwerken om langs de Wide Ie terug te keren naar Eernewoude.

Route door Eernewoude en Grou: Venenroute

Natuurroute: Fryske Gea Route

Echte natuurliefhebbers opgelet! Je trapt je een weg dwars door de natuur en laat je onderweg viermaal overzetten met een pontje. Kijk goed om je heen dan spot je wellicht een lepelaar, aalscholver of misschien zelfs de zeearend

Natuur & Cultuurroute: Fietsen langs het water

Op deze fietstocht maak je kennis met de bijzondere natuur in dit nationale park en de bezienswaardigheden aan de rand van De Alde Feanen. Je kijkt je ogen uit op deze route.

Route: Dorpenroute Nationaal Park De Alde Feanen

In Nationaal Park De Alde Faenen word je gegrepen door de weidsheid van het open water en de beschutting van de bossen. Maar tevens fiets je door zeer authentieke dorpen met allemaal hun eigen cultuur verhaal. Dus stap af en bezoek de mooiste kerken en ontdek interessante musea.

Route: Pontjesroute Nationaal Park De Alde Feanen

Voor wie het prachtige landschap van Midden Fryslân op de fiets wil ontdekken en beleven, biedt de fietsroute De 8 van Grou volop mogelijkheden. Het ene moment fietst u door het afwisselende waterrijke landschap van het Nationaal Park De Alde Feanen, het andere moment passeert u een dorp om vervolgens al fietsend door de weidse weilanden opnieuw te genieten van de natuur.

Route: Rabobank route 

Drachten is een stad waar altijd iets is te beleven. Met name op het gebied van kunst én cultuur. Door de landerijen fiets je via Oudega en Opeinde naar het centrum van Drachten. Een bezoek aan museum Dr8888 is daarom ook zeker een aanrader.

Fietsroute Alde Feanen

Route door Warten en Nationaal Park: Swalk Route Warten

De route leidt u o.a. door Nationaal Park De Alde Feanen, over het eiland De Burd en langs een aantal interessante en waterrijke dorpen.

Overige fietsroutes Nationaal Park De Alde Feanen:

Je kunt natuurlijk je eigen fiets meenemen, maar je kunt ook (elektrische) fietsen huren. Voor het opladen van elektrische fietsen zijn er verschillende oplaadpunten. Op de kaart vind je de fietsverhuurpunten onder filter ‘doen’. De gastheren van het park helpen je ook graag op weg.

Op verschillende routes is het nodig één of meerdere oversteken te maken met een pontje. De vaartijden van de pontjes in De Alde Feanen vind je hier.


Wandelroutes

Let op: sommige routes maken gebruik van pontjes, deze varen niet het hele jaar. Kijk voor meer informatie en vaartijden op  www.grouaktief.nl

Mindervaliden, rolstoelgebruikers en kinderwagens

Veel wandelroutes zijn moeilijk begaanbaar voor mindervaliden, rolstoelgebruikers en kinderwagens. Gelukkig zijn er ook voor hen een aantal mooie routes: Vanuit het bezoekerscentrum is het mogelijk om over het fietspad langs de Lytse Mar naar de Jan Durkspolder te komen. De vogelhut daar is goed toegankelijk. In It Pettebosk, het educatiebos, is een verharde route aangelegd.


SUP- en kanoroutes


Vaarroutes

  • Sloeproute Noord, circa 3,5 uur varen langs Warten, Wergae en Grou, verkrijgbaar via www.earnewald-routes.nl.
    Bootje huren? Benieuwd naar waar je allemaal terecht kunt voor de huur van boten? Bekijk dan onze kaart en selecteer op de kaart het filter ‘doen’.

Toeristisch Overstap Punt

In De Alde Feanen vind je meerdere Toeristisch Overstap Punten, waar je kunt parkeren en verschillende routes kunt starten. Op een informatiebord staan de recreatieve mogelijkheden aangegeven. Op de kaart zie je waar deze TOP’s zijn.

Draag jij De Alde Feanen een warm hart toe? Word dan donateur en help het park bij de doorontwikkeling!