Fietsen

Op de fiets ontdek je hoe gevarieerd het Nationaal Park De Alde Feanen is. Tijdens een fietstocht fiets je langs het water, door het bos, langs weilanden en door dorpen. Je hoort vogels fluiten, en ziet bootjes voorbij varen. Onderweg kun je op een terras een kop koffie drinken of aan de waterkant ergens lunchen, om je vervolgens via een pontje over te laten zetten naar de overkant van het water.

Scroll naar beneden voor een aantal kant-en-klare fietsroutes!


Fietsen huren

Je kunt natuurlijk je eigen fiets meenemen, maar je kunt ook (elektrische) fietsen huren bij Verhuurbedrijf Hollema, Camping it Wiid of één van de andere gastheren van het park. Voor het opladen van elektrische fietsen zijn er verschillende laadpunten.

Fietsroutes

Fietsroute Cultuur en Natuur

Route Natuur & Cultuur: Cultuurhistorische route

Deze route voert je door de dorpen Sumar, Oudega en Opeinde en leidt je langs verschillende (cultuurhistorische) monumenten. Je bezoekt in Sumar Korenmolen De Hoop en fietst vervolgens langs recreatiemeer De Leiden. In Oudega speur je naar verschillende monumenten en kunstwerken om langs de Wide Ie terug te keren naar Eernewoude.

Natuurroute: Fryske Gea Route

Echte natuurliefhebbers opgelet! Je trapt je een weg dwars door de natuur en laat je onderweg viermaal overzetten met een pontje. Kijk goed om je heen dan spot je wellicht een lepelaar, aalscholver of misschien zelfs de zeearend

Natuur & Cultuurroute: Fietsen langs het water

Op deze fietstocht maak je kennis met de bijzondere natuur in dit nationale park en de bezienswaardigheden aan de rand van De Alde Feanen. Je kijkt je ogen uit op deze route.

Route: Dorpenroute Nationaal Park De Alde Feanen

In Nationaal Park De Alde Faenen word je gegrepen door de weidsheid van het open water en de beschutting van de bossen. Maar in deze route ontdek je tevens de omliggende dorpen die allemaal weer hun eigen cultuur historie vertellen. Dus stap af en ontdek de mooiste kerken en interessante musea.

Route: Pontjesroute Nationaal Park De Alde Feanen

Voor wie het prachtige landschap van Midden Fryslân op de fiets wil ontdekken en beleven, biedt de fietsroute De 8 van Grou volop mogelijkheden. Het ene moment fietst u door het afwisselende waterrijke landschap van het Nationaal Park De Alde Feanen, het andere moment passeert u een dorp om vervolgens al fietsend door de weidse weilanden opnieuw te genieten van de natuur.

Route: Rabobank route 

Drachten is een stad waar altijd iets is te beleven. Met name op het gebied van kunst én cultuur. Door de landerijen fiets je via Oudega en Opeinde naar het centrum van Drachten. Een bezoek aan museum Dr8888 is daarom ook zeker een aanrader.

Fietsroute Alde Feanen

Route door Warten en Nationaal Park: Swalk Route Warten

De route leidt u o.a. door Nationaal Park De Alde Feanen, over het eiland De Burd en langs een aantal interessante en waterrijke dorpen.

Route door Eernewoude en Grou: Venenroute

De Venenroute loopt door Nationaal Park De Alde Feanen, een laagveenmoerassengebied met meren, veenplassen en minder bekende fenomenen als petgaten, rietlanden, schraallanden, ruigten, struwelen en moerasbossen. En laat je tussendoor verrassen door de authentieke dorpen Eernewoude en Grou.

 

Overige fietsroutes Nationaal Park De Alde Feanen:

Voor meer fietsroutes kun je terecht op www.earnewald-routes.nl of www.route.nl. Mocht je fiets onderweg kapot gaan, bel dan de ANWB voor ‘pechhulp fiets’.

Op verschillende routes is het nodig één of meerdere oversteken te maken met een pontje. De vaartijden van de pontjes in De Alde Feanen vind je hier.


Toeristisch Overstap Punt

Een Toeristisch Overstap Punt is een plek in De Alde Feanen waar je kunt parkeren en waarvandaan je een route kunt starten. Bij de meeste TOP’s staan informatieborden met recreatiemogelijkheden aangegeven. De TOP’s staan aangegeven op onze kaart.

Draag jij De Alde Feanen een warm hart toe? Word dan donateur en help het park bij de doorontwikkeling!

In het nieuwe magazine van Nationaal Park De Alde Feanen staan een aantal nieuwe fietsroutes die via knooppunten te fietsen zijn. Benieuwd naar de routes ‘Trochtraapje’ (doortrappen), Op ‘e trapers (op de trappers), Moaie doarpkes (mooie dorpjes), Rabobank Fietsroute en Fietsroute It Fryske Gea? Bij een aantal  zijn pontjes in de routes opgenomen. Bekijk hier de vaartijden.

Fietsroute It Fryske Gea 25,4 km | 4 pontjes

NU OOK ONLINE

Earnewâld, Warten, Grou, Earnewâld

De fietsroute van It Fryske Gea is een route voor echte natuurliefhebbers. Je trapt je een weg dwars door de natuur en laat je onderweg viermaal overzetten met een pontje. Als je geluk hebt zie je vogels als de lepelaar, aalscholver en misschien zelfs de zeearend. Ook reeën en vossen leven in dit gebied.

Je kunt voor deze route de volgende volgorde aanhouden van knooppunten:

16, 38, 36, 35, 33, 32, 31, 30, 06, 16.

Fietsroute It Fryske Gea alde feanen

Fietsroute Op ‘e trapers   38 km

NU OOK ONLINE

Earnewâld, Oudega, Opeinde, Sumar, Earnewâld

Deze route voert je door de dorpen Sumar, Oudega en Opeinde en leidt je langs verschillende (cultuur)historische monumenten. Je bezoekt in Sumar Korenmolen De Hoop en fietst vervolgens langs recreatiemeer De Leien. In Oudega speur je naar verschillende monumenten en kunstwerken, om langs de Wide Ie terug te keren naar Earnewâld.

Je kunt voor deze route de volgende volgorde aanhouden van knooppunten:

16, 14, 52, 11, 95, 94, 82, 83, 85, 84 (hierna gelijk door naar 90 en niet via 86 en 89, om het aquaduct heen) 90, 91, 34, 35, 36, 38, 39 ,16.

Route met 2,6 km inkorten

Indien de pont vaart kun je ook rechtstreeks van 38 naar 16.

Fietsroute Op e trapers alde feanen

Fietsroute Moaie doarpkes  35,2 km | 3 pontjes

Earnewâld, Akkrum, Grou, Earnewâld

Nadat je tweemaal met een pontje een overtocht hebt gemaakt kom je aan in Grou. Hier ontkom je er niet aan van je fiets te stappen om een wandeling te maken door de haven van dit levendige watersportdorp. Ook kun je in het centrum shoppen in mooie boetiekjes. Via Akkrum fiets je terug naar Earnewâld.

Je kunt voor deze route de volgende volgorde aanhouden van knooppunten:

16, 14, 6, 30, 45, 46, 42, 63, 44, 48*, 49, 12, 6, 16

*Hier kun je naar links over de brug naar It Eilân bij Goaiingahúzen om een mooie wandeling te maken.

Fietsroute Noflike doarpkes alde feanen

Fietsroute Trochtraapje  58,9 km | 4 pontjes

Earnewâld, Grou, Akkrum, De Deelen, Tijnje, Nij Beets, Boornbergum, De Wilgen, Earnewâld

Je komt ogen en oren te kort op deze route. Je fietst door het waterrijke landschap waar je op een zonnige dag libellen en vlinders ziet fladderen en je het gezang van weide- en watervogels hoort. De route leidt door knusse dorpskernen. Bezoek openlucht­museum It Damshûs in Nij Beets of drink koffie in Grou.

Je kunt voor deze route de volgende volgorde aanhouden van knooppunten:

16, 14, 6, 30, 45, 46, 42, 63, 53, 54, 3, 89, 38, 78, 80, 94, 88, 64, 12, 6, 14, 16.

Route met 8,9 kilometer inkorten

Je gaat van knooppunt 94 rechtstreeks naar 12.

Fietsroute Trochtraapje alde feanen

Rabobank Fietsroute  35,8 km | 1 pontje

NU OOK ONLINE

Earnewâld, Oudega, Opeinde, Drachten, De Wilgen, Earnewâld

Drachten is qua inwonersaantal de op één na grootste plaats in Fryslân. Hier is altijd wat te beleven, met name op het gebied van kunst en cultuur. Door de landerijen fiets je via Oudega en Opeinde naar het centrum van Drachten. Hier is een bezoek aan Museum DR8888 een aanrader.

Je kunt voor deze route de volgende volgorde aanhouden van knooppunten: 16, 39, 40, 52, 11, 95, 54, 58, 62, 64, 12, 6, 14 en 16.

Rabobank steunt De Alde Feanen

Sinds 2017 steunt Rabobank Drachten Friesland Oost (nu Rabobank Drachten Noordoost Friesland) Nationaal Park De Alde Feanen met kennis, netwerk en financiële middelen. Hierdoor kan het park doorontwikkelen op het gebied van educatie, recreatie en ondernemerssamenwerking. Het donateurs- en partnernetwerk zijn zaken die met de steun van Rabobank Drachten Friesland Oost zijn gerealiseerd.

rabobank fietsroute alde feanen