Fietsen

Op de fiets ontdek je hoe gevarieerd het Nationaal Park De Alde Feanen is. Tijdens een fietstocht fiets je langs het water, door het bos, langs weilanden en door dorpen. Je hoort vogels fluiten, en ziet bootjes voorbij varen. Onderweg kun je op een terras een kop koffie drinken of aan de waterkant ergens lunchen, om je vervolgens via een pontje over te laten zetten naar de overkant van het water. Geen fiets mee? Geen probleem! Bij verschillende fietsverhuurpunten kan je er ook een huren.

Op diverse routes is het nodig één of meerdere oversteken te maken met een pontje. De actuele vaartijden van de pontjes in De Alde Feanen vind je op de site van De 8 van Grou

Pontjesroute

de grietman pont Earnewâld
45,0 km

Deze populaire fietsroute door het hart van Friesland is gemaakt in de vorm van het cijfer 8. Onderweg steek je 5 maal het water over met een veerpontje, een beleving voor jong én oud!

Gastherenroute

47,7 km

Deze veelzijdige route leidt je langs verschillende gastheren van Nationaal Park De Alde Feanen. Deze recreatieondernemers kennen alle bijzonderheden van het park

Dorpenroute

45,0 km

Ontdek de omliggende dorpen aan het Nationaal Park die allemaal weer hun eigen cultuur historie vertellen. Dus stap af en ontdek de mooiste kerken en interessante musea.


Fietsen langs het water

39,7 km

Deze fietstocht is een mooie combinatie van natuur en cultuur waar je je ogen zult uitkijken! Maak kennis met de bijzondere natuur en de bezienswaardigheden aan de rand van het Nationaal Park.

Venenroute Grou – Earnewâld

26,0 km

Tijdens deze fietsroute ontdek je dit laagveenmoerasgebied met meren, veenplassen, petgaten en rietlanden. En laat je tussendoor verrassen door de authentieke dorpen Eernewoude en Grou.

Swalkroute – Warten

fietsen nationaal park de alde feanen
39,6 km

Deze route leidt je door het Nationaal Park De Alde Feanen, over het eiland de Burd en langs een aantal interessante waterrijke dorpen. Tijdens deze route zal je gebruik moet maken van een aantal pontjes.


Rabobank route

Fietsroute Cultuur en Natuur
36,0 km

Drachten is een plaats waar altijd iets te beleven is. Met name op het gebied van kunst én cultuur. Door de landerijen fiets je via Oudega en Opeinde naar het centrum van Drachten.

Fryske Gea route

26,0 km

Echte natuurliefhebbers opgelet! Je trapt je een weg dwars door de natuur en laat je onderweg viermaal overzetten met een pontje. Kijk goed om je heen en spot bijzondere vogels.

Op é Trapers

42,0 km

Deze route voert je door de dorpen Sumar, Oudega en Opeinde en leidt je langs verschillende (cultuurhistorische) monumenten en recreatiemeer De Leiden.

Op verschillende routes is het nodig één of meerdere oversteken te maken met een pontje. De actuele vaartijden van de pontjes in De Alde Feanen vind je op de site van De 8 van Grou


Parkeren, verhuur, kaart

Verhuur

 • Je kunt natuurlijk je eigen fiets meenemen, maar je kunt ook (elektrische) fietsen huren. Voor het opladen van elektrische fietsen zijn er verschillende oplaadpunten. Op de kaart vind je de fietsverhuurpunten onder filter ‘doen’.

Parkeren

 • In De Alde Feanen vind je meerdere Toeristisch Overstap Punten, waar je kunt parkeren en verschillende routes kunt starten. Op een informatiebord staan de recreatieve mogelijkheden aangegeven. Bekijk de kaart en selecteer ‘Points of Interest’ om te zien waar deze toeristische overstap punten zijn.

 Gedragsregels Nationaal Park De Alde Feanen

Wat vertelt De Alde Feanen jou? Sta eens stil en neem de stroming waar. Blokkades in het water kunnen tot een stroomversnelling leiden en een beverburcht laat een heel meer ontstaan. De weerspiegeling van het water vertelt je soms meer dan je in eerste instantie dacht te zien. Wij nodigen je uit om te komen vertragen. Om de harmonie tussen mens en natuur te behouden en om de stroming waar te nemen. Van jezelf en van de natuur. Help je mee om dit unieke gebied zo te houden?

 • Rustig varen (max. 6 km/u) ter bescherming van de oevers met riet
 • Alleen aanleggen aan de aangewezen ligplaatsen
 • Houdt honden aan de lijn
 • Voorkom onnodig lawaai en verstoor de vogels niet
 • Laat geen afval achter
 • Wees voorzichtig met motorolie en brandstof, aartsvijanden van de natuur
 • Respecteer de afgesloten gebieden
 • Kampeer alleen op de daarvoor aangewezen plekken
 • Voorkom bosbranden en maak geen kampvuren
Bedankt!

Volg jij ons al? Deel je foto met #aldefeanen of tag @nationaalparkdealdefeanen op Instagram

Draag jij De Alde Feanen een warm hart toe? Word dan donateur en help het park bij de doorontwikkeling!