Wandelen langs libellen en vlinders in Nationaal Park De Alde Feanen

Geplaatst op 9 juli 2019

It Fryske Gea organiseert zaterdag 13 juli van 14.00 tot 16.00 uur een wandelexcursie in de Alde Feanen  waarbij deelnemers op zoek gaan naar libellen en vlinders!

Aanmelden kan uiterlijk een dag van te voren (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/vlinders-en-libellen of 0511 – 539618. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas en niet-leden betalen € 4,- (t/m 12 jaar € 2,-).

Vlinders en libellen

In Nationaal Park De Alde Feanen kruipen en fladderen allerlei verschillende soorten insecten. De vlinder is de meest populaire insect. Met hun gefladder fleuren ze het hele gebied op. De libelle is iets minder populair, maar komt ook in verschillende soorten en maten voor.

Al 325 miljoen jaar geleden kwamen er libellen voor! Ze waren toen erg indrukwekkend, vanwege hun lengte van 80 centimeter (gemeten van vleugel tot vleugel). Daarmee waren ze de grootste insecten die ooit geleefd hebben. Helaas kunnen wij niet meer zo’n grote libelle tegenkomen, tegenwoordig zijn ze namelijk een stuk kleiner. De grootste libellen die momenteel nog leven zijn maximaal 10 centimeter. Ze kunnen wel 50 kilometer per uur vliegen en zijn hiermee de snelste insectensoort. Nieuwsgierig geworden? Meld je dan snel aan!

gehakkelde aurelia alde feanen
Foto Tjerk Kunst /It Fryske Gea