Vier je meivakantie in De Alde Feanen

Geplaatst op 18 april 2023

Wil je even helemaal opladen? Het gevoel hebben even weg te zijn van alles? Ontdek dan heerlijk dichtbij huis het Nationaal Park De Alde Feanen. Dit moerasgebied geeft je het ultieme vakantiegevoel. Wil je heerlijk alleen op pad? Of samen met je gezin. Er is voor alle leeftijden van alles te beleven. Stap op de boot en ontdek vanaf het water De Alde Feanen, ga mee op een kuier excursie onder begeleiding van een natuurgids of dompel je onder in de cultuur van Eernwoude tijdens de Princenhoftocht Skûtsjes! De natuurgidsen staan in ieder geval alweer te popelen op jou van alles te laten zien en te leren over dit mooie gebied. Boek dus gauw een onvergetelijke excursie!Lente-kuier door De Alde Feanen en Earnewâld

Ga er heerlijk op uit met het hele gezin! Het is lente! Alle bladeren verschijnen weer aan de bomen, bloemen komen uit hun knop en dieren ontwaken uit hun winterslaap. Kortom de natuur ontwaakt! Tijd voor een wandeling om deze ontwakende schoonheid te zien opbloeien. Ben je er ook bij?

Zondag 23 april 10.00 – 13.00

Peuter en Kleuter struintocht

De jeugd is de toekomst, daarom willen wij kleuters de natuur laten ontdekken. Heb jij een kleine, nieuwsgierige actieveling tussen de 2 en 6 jaar? Dan is deze struintocht echt iets voor jullie! Samen met onze enthousiaste natuurgids gaan we op ontdekkingstocht door Nationaal Park De Alde Feanen. 

Zaterdag 29 april 10.30 – 12.00

Vaar en Wandelexcursie XL

Uitgestrekte rietvelden, moerasbossen, smalle petgaten en een aalscholverskolonie, je komt het allemaal tegen in Nationaal Park De Alde Feanen. Ga mee op deze extra lange excursie waarin we niet alleen varen door het laagveen moerasgebied, maar ook aanmeren bij de “Rûne Sâne” om daar een wandeling (van circa 40 minuten) te maken. Een unieke manier om kennis te maken met de flora en fauna in dit gebied.

Zondag 22 april 13.00 – 16.00

Princenhoftocht Skûtsjes

Aan het begin van het zeilseizoen strijden de lokale skûtsjes in een vriendschappelijke toertocht om de eer. Bij gunstige wind start de tocht om 13:00 op het Earnewâldster Wiid waarna de vloot door het dorp richting de Princenhof zeilt. Dit biedt voor de toeschouwer een schitterend spektakel! Na de tocht is het tijd voor sterke verhalen en een gezellig samenzijn in het dorp. Ben jij er ook bij?

Zaterdag 27 april 13.00

Princenhof Fietstocht

Voor de sportieve recreatieve fiets(t)er zijn april en mei de maanden van de fietstoertochten in Fryslân. De Princenhoftocht op Koningsdag behoort inmiddels tot de Friese voorjaarsklassiekers.  

Starttijd tussen: 08:00 – 11.00 uur 

Donderdag 27 april 13.00 – 16.00Avond kanotocht in Earnewâld (12+)

Ben jij 12 jaar of ouder en dol op water, de natuur en actief bezig zijn in de avonduren? Dan is deze kano-excursie echt iets voor jou! Peddel mee door Nationaal Park De Alde Feanen en ontdek één van de grootste laagveenmoerrassen van Noordwest Europa. Hoe je hier komt? Dit prachtige natuurgebied ligt in de driehoek tussen Drachten, Heerenveen en Leeuwarden.

Laag op het water ben je één met de natuur en vanuit een kano vaar je geruisloos door het gebied. Hierdoor schrikken dieren niet op en kun je de vele moerasvogels van dichtbij bewonderen. De statige zilverreiger die jaagt op vis, een otter die wegschiet in het riet, of misschien zelfs wel een zeearend! Deze imposante roofvogel woont hier tegenwoordig. Onze natuurgids vertelt je graag hoe hij aan zijn bijnaam ‘de vliegende deur’ komt.

Handig om te weten is dat we kanoën in Canadese kano’s, geschikt voor meerdere personen. Zwemvesten zijn beschikbaar, maar zorg zelf voor warme kleding en voldoende eten/drinken in een waterdichte tas.

Zaterdag 29 april van 18.00 – 21.00


XL- vaarbeleving langs zingende vogels in De Alde Feanen

Deze vaarexcursie is Extra Leuk en Extra Lang! Dat wordt dus XL genieten van de uitgestrekte rietvelden, moerasbossen, smalle petgaten en aalscholverkolonie in Nationaal Park De Alde Feanen. Ga mee op vaarexcursie en leer veel over de vogels die in het voorjaar terugkeren naar dit waterrijke gebied. Misschien spot je naast de vele water- en roofvogels ook wel een zeearend! Ontdek hoe deze vogel aan zijn bijnaam ‘de vliegende deur’ komt. Onze excursieleider vertelt je er graag over, net als over de rijke ontstaansgeschiedenis en het interessante beheer.

Zaterdag 29 april 07.00 – 10.00

Beleef de natuur vanaf het water in NP De Alde Feanen

Uitgestrekte rietvelden, moerasbossen, smalle petgaten en een aalscholverkolonie, je komt het tegen in Nationaal Park De Alde Feanen. Ga mee op vaarexcursie en leer over de vele water- en roofvogels. Misschien spot je zelfs wel een zeearend? Daarnaast kent dit grootste laagveenmoeras van Noordwest Europa een interessant natuurbeheer en rijke ontstaansgeschiedenis. Onze excursieleider vertelt je er graag over. Zien we jou ook op deze bijzondere dag? Lees gauw meer en meld je aan voor deze unieke excursie.

Maandag 1 mei van 10.30 tot 12.30

Routes door NP De Alde Feanen

Nationaal Park De Alde Feanen is een groot, uitgestrekt en gevarieerd gebied. De mogelijkheden om het te ontdekken zijn dan ook enorm. Of je nou gaat wandelen, fietsen, varen of met de sup of kano het water op gaat: iedere manier heeft zijn eigen bijzonderheden. Routes zijn er genoeg, ze bieden je een uitgangspunt voor de mooiste tochtjes. Op deze pagina vind je een verzameling van leuke afwisselende routes voor zowel de natuur als de cultuur liefhebbers.Gastheren in NP De Alde Feanen

Naast de prachtige activiteiten, excursies en routes kun je ook in NP De Alde Feanen terecht bij enthousiaste gastheren. Bootverhuur, unieke overnachtingen of wil je een dag suppend dit moerasgebied ontdekken? Vind onze gastheren gauw op de online kaart en breng een bezoek aan één van de unieke plekken.

Deze online kaart biedt een totaal overzicht van alle Points of Interest, eten, slapen, drinken, cultuur, watersport en doen in dit gebied! Veel plezier!


De zeearend in De Alde Feanen

Op donderdagavond 2 maart werd het eerste ei gelegd. Het tweede ei volgde vier dagen later op maandag 6 maart. Prachtig. Daarna moesten we geduld hebben… En toen in de vroege uren van 12 april was daar het eerste kuiken! Wil je meer lezen en wil je zelf ook wel eens een kijkje nemen in dit nest? Dat kan! Via It Fryske Gea kun je mee blijven genieten van deze prachtige gebeurtenis.

Volg je ons ook op onze Socials?

En laat ons vooral weten met de #aldefeanen waar jij bent geweest!