Vier De Alde Feanen 2024

Één weekend vol met natuuruitjes!

Vier het hele weekend van 24, 25, 26 mei de natuur tijdens Vier De Alde Feanen! Dit hele weekend staat in het teken van de natuur. In en rondom het bezoekerscentrum kun jij dit weekend van alles beleven.

Op 26 mei organiseert het Nationaal Park De Alde Feanen een open dag in en om het bezoekerscentrum te Earnewâld. Er zijn van 12.00 – 16.00 uur allerlei gratis activiteiten voor jong en oud: kinderen kunnen komen knutselen, stap aan boord van de Blaustirns, maak een prachtige natuurwandeling met een gids van It Fryske Gea, bezoek de hernieuwde Lancaster Expositie ‘Geraakt’ of bezoek het leerzame en gezellige Skûtsje museum.

Ook kun je zelf op pad gaan met verschillende routes, bingokaarten en mindfulness opdrachten. Genoeg leuks voor een geslaagd weekend voor het hele gezin! 

Wat is er te doen?

Mindfulness gezinswandeling

Maak een wandeling door het Nationaal Park De Alde Feanen en maak het nog leuker door onze Mindfulnesskaart mee te nemen. Voor het hele gezin wordt deze wandeling nog unieker door de leuke opdrachten. Je komt niet alleen in verbinding met de mooie natuur, planten en insecten. Je verbindt je weer even helemaal met jezelf.

Word jij dit weekend weer helemaal zen?

De kaarten liggen gratis voor je klaar bij de expositieruimte van de Lancaster. Op zondag zullen wij ze uitdelen tijdens de open dag.

Zaterdag 25 mei kanotocht

Maak een kanotocht door de mooiste stukjes van De Alde Feanen.

Starten tussen 10.00 en 14.00 uur. Tot uiterlijk 17.00 uur.

Prijs: € 6,00 per persoon.

Waar: Verhuurbedrijf Hollema
Tsjerkepaed , 9264 TG, 0511-539

www.hollema.nl

Sloepentocht met zonsopkomst op zaterdg 25 mei

Wil jij je dag goed beginnen? Deze ochtend kun jij vanaf een heel bijzondere plek de zon zien opkomen bij Pean. We varen in een elektrische sloep en luisteren naar het wakker worden van het natuurgebied. We regelen een kopje koffie, thee en iets lekkers erbij, om zo heerlijk je dag uniek te beginnen. 

Tijd: Ontvangst 7:45 uur en uiterlijk vertrek 08:00 uur zaterdag 25 mei
Kosten: 7,50 per persoon (betalen op locatie)
Locatie: www.pean-buiten.nl pean 1, 8494 NB Nes

Wil je luisteren naar de natuurverhalen van onze gastheer Sven deze ochtend? Mail dan naar info@pean.nl

Zaterdag 25 mei

Speciaal voor Vier De Alde Feanen kun jij een yoga les bij wonen midden in Nationaal Park De Alde Feanen. Want wat is er nu mooier om tijdens dit natuurweekend de verbinding opnieuw terug te vinden met zowel de natuur als met jezelf. Voel je welkom! En vind het ritme van de natuur terug in jezelf door een zachte yoga flow.

De les is voor iedere volwassene geschikt om mee te doen en wordt gegeven voor Evelyn van Spa Grou.

Je kunt je aanmelden via info@spagrou.nl

Zelf op ontdekking met de Greenkey Challenge van Camping Stjelp

Ben jij dit weekend van plan om heerlijk zelf te gaan wandelen of fietsen? Dan daagt Camping Stjelp jouw uit om je verblijf in De Alde Feanen nog groener en duurzamer te maken. Daarom ligt er een leuke Challenge voor je klaar. Durf jij het aan? #greenkeychallengealdefeanen

Camping Stjelp, It West 48 in Oudega, Telefoon: 0512-372270

Open Dag Nationaal Park De Alde Feanen

Zondag 26 mei

Tijdens de dag van de Nationale Parken, kun jij volop genieten van de open dag bij het bezoekerscentrum van De Alde Feanen van 12.00 tot 16.00. Stap gratis aan boord van De Blaustirns, maak een wandeling met een gids van It Fryske Gea, kom knutselen, leer oude ambachten of ga zelf op pad met één van onze bingokaarten of mindfulness kaarten.

Vaarexcursie Blaustirns (Gratis)

12.15 – 13.15

13.30 – 14.30

14.45 – 15.45

16.00 – 17.00

Wandeling met Gids (Gratis) zondag 26 mei

De gids van It Fryske Gea neemt je graag mee voor een mooie wandeling. Onderweg zie je van alles! Van bijzondere landschappen, plantensoorten tot uiteenlopende en unieke vogelsoorten. En als je heel stil bent, zie je misschien wel één van de reeën.

12.30 – 14.00

14.30 – 16.00

Ga zelf op pad met onze bingokaarten of met het Otterpad

In ons bezoekerscentrum hebben wij bingokaarten én de online rugzakroute voor het Otterpad voor je neergelegd. Zoek een mooie route uit en ga zelf op ontdekking.

Kinderactiviteiten Knutselen (Gratis)

Wil je je wandeling of excursie afwisselen met een leuke creatieve workshop? Kom dan zeker ook even langs de knutseltafel. Deze activiteit is doorlopend, zien we jou tussen 12.00 – 16.00 ook?

Lancaster Expositie ‘Geraakt’ (Gratis)

Kom jij ook de indrukwekkende expositie ‘Geraakt’ bekijken? Vind hier meer informatie.

Fietsroute Cultuur en Natuur

Bezoek het Skûtsjesmuseum

Wil jij alles weten over het cultureel erfgoed van deze regio? Dan moet jij zeker een bezoek brengen aan het Skûtsjemuseum.

Centraal in dit museum staat het leven van een vroegere generatie zeilschippers, die op skûtsjes voeren. Maar ook de kampioenscompetities van SKS en IFKS van vandaag de dag krijgen volop aandacht.

Oude ambachten uit de scheepsbouw zoals smederij en zeilmakerij komen in speciaal ingerichte werkplaatsen aan bod. Honderden onderdelen van skûtsjes en gereedschappen waarmee ze gemaakt werden, staan in een sfeervolle omgeving opgesteld.

Nachtvaren maandag 27 mei

Geniet van de stilte, de mooie avond-luchten en de sterrenhemel.

Beleef zelf deze 2 uur durende onvergetelijke nachttocht met lokale (spook)verhalen en andere wetenswaardigheden over de nacht.

Deze excursie kan geboekt worden bij Alde Feanen Verhuur

Tel: 06 44 37 89 89
Tel: 0511 539 215
E-mail: info@aldefeanen.com

Lees hier meer.

Ga je liever zelf op ontdekking tijdens dit bijzondere weekend? Bekijk dan deze afwisselende wandel of fietsroutes door Nationaal Park De Alde Feanen. Je vindt ze hieronder:

Pontjesroute

Fietsroute – 45 km

Gastherenroute

Fietsroute – 47 km

Wikelslân

Wandelroute – 5km


Lees meer in het Online Magazine

Wil je nog meer weten over het Nationaal Park De Alde Feanen? In ons online magazine vind je artikelen over prachtige routes, ondernemers, nieuwe excursies en nog veel meer! Lees hier gauw verder.Gebied met vele gezichten

Van het weidse uitzicht over het grote open water, tot de beschutting van het moerasbos: je vindt het in De Alde Feanen. De enorme variatie aan landschappen zorgt voor een rijke natuur met veel bijzondere bewoners. Zo komen er in De Alde Feanen meer dan 450 verschillende soorten planten voor en broeden er ruim honderd soorten vogels.

Elk deel van het laagveenmoeras heeft zijn eigen bewoners. Het open water is het domein van veel vissoorten, de uitgestrekte rietvelden vormen een prima onderkomen voor allerlei moerasvogels en de bloemrijke natte graslanden zijn uitstekende broedgebieden voor weidevogels. Het is niet voor niets dat De Alde Feanen door kenners als één van de mooiste moerasgebieden van Noordwest Europa wordt gezien!