Varen langs natuur en cultuurhistorie

Geplaatst op 8 oktober 2018

EARNEWÂLD – Uitgestrekte rietvelden, moerasbossen, smalle petgaten en een aalscholverkolonie, je komt het tegen in Nationaal Park De Alde Feanen. Ga mee op deze vaarexcursie van It Fryske Gea en ontdek hoe cultuur en natuur in dit gebied jarenlang hand in hand gingen. Wanneer? Zaterdag 13 oktober van 10.30 – 12.30 uur. Onze enthousiaste natuurgids Klaas Haringa vertelt je er graag over. Interesse? Meld je uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/natuur-cultuur of 0511 – 53 96 18 . Deelname is voor leden van It Fryske Gea € 5,- (t/m 12 jaar € 3,-) op vertoon van de ledenpas en niet-leden betalen € 8,- (t/m 12 jaar € 5,-)

Het ontstaan
Dit gebied is grotendeels door mensenhanden gevormd. Tijdens de vervening bleek dit gebied ideaal voor het winnen van turf. Eén van de bekendste veenbazen was Jan Durks de Jong. Hij liet de Jan Durkspolder tussen 1867 en 1873 vervenen. Het gewonnen turf verkocht hij in Nederland. De plaatsen van turfwinning zijn nog steeds duidelijk in het landschap, hierdoor blijft de historie in leven. Natuurgids Klaas vertelt je er graag meer over.

Volop natuurbeleving
Wist je dat Nationaal Park De Alde Feanen grotendeels via water te bereiken is? Een echt vaargebied dus. Des te meer reden om aan boord te stappen van excursieboot ‘De Blaustirns’. Varend op zonne-energie geniet je in alle stilte van de natuur. En vergeet ook niet een warme jas en verrekijker mee te nemen. Vanaf het open bovendek is het uitzicht prachtig. Zit je liever binnen? Beneden zit je comfortabel aan de beleeftafels, beplakt met grote omgevingskaarten, planten, dieren, vissen en vogels die je onderweg tegenkomt. Zo mis je niks! 

Agenda:
Excursie:  Varen langs natuur en cultuurhistorie in de Alde Feanen
Datum:     zaterdag 13 oktober van 10.30 – 12.30 uur
Locatie:    Nationaal Park de Alde Feanen
Kosten:     deelname is voor leden van It Fryske Gea € 5,- (t/m 12 jaar € 3,-) op vertoon van de ledenpas en niet-leden betalen € 8,- (t/m 12 jaar € 5,-)

Opgave:    uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/natuur-cultuur of 0511 – 53 96 18