Schoolreisje in Nationaal Park De Alde Feanen

Geplaatst op 24 september 2021

Schoolreisjes worden zo nóg leuker.

Donderdag 23 september jl. is de nieuwe kabelbaan geopend door kinderen van de basisschool Master Frankeskoalle uit Earnewâld. Dit deden ze niet alleen. Presentator van het kinderprogramma Tsjek en Tsjil én natuurliefhebber Raynaud Ritsma moedigde ze aan!

It Fryske Gea organiseert samen met Nationaal Park de Alde Feanen het jaarlijkse uitstapje voor midden- en bovenbouw (groep 3 t/m 8) van scholen uit de provincies Fryslân, Groningen, Drenthe en Overijssel. Elk jaar bezoeken ongeveer 2.500 basisschoolkinderen onder begeleiding van enthousiaste natuurgidsen het Pettebosk. Dit bos is speciaal aangelegd voor jeugdeducatie en is een soort miniweergave van de Alde Feanen, met eilandjes, bruggen, wilgenbomen en petgaten. Het waterrijke laagveenmoeras is de thuisbasis van allerlei (water)dieren, die de kinderen tijdens een schoolreisje leren kennen.

Het enthousiasme en de liefde voor de natuur van Raynaud staan symbool voor hoe It Fryske Gea jeugdeducatie ziet en dit onder andere vertaalt naar schoolreisjes in Nationaal Park Alde Feanen. Sinds 2012 zet It Fryske Gea zich in voor natuureducatie in de vorm van schoolreisjes.

‘Het is belangrijk om te investeren in de generatie van de toekomst! En dan op zo’n manier dat het leerzaam én leuk is!’, zegt manager Educatie Ebo Del Grosso van It Fryske Gea. ‘We zijn dan ook zeer blij met de komst van de kabelbaan’.

Dit nieuwe speeltoestel is speciaal voor de middenbouw (groep 3 en 4) die nu slingerend hun schoolreisdag kunnen afsluiten. De bovenbouw (5 tm 8) sluit de dag af met een bijzonder avontuur op het survivaleiland. ‘Goed leren kan niet zonder plezier’, zegt Ebo. ‘Naast leren over de natuur, is actief buiten zijn en lol hebben een belangrijk onderdeel van een schoolreisje. Zo blijft het de kinderen het beste bij, voor nu en later!’

Interesse in een schoolreisje in NP De Alde Feanen? Voor meer informatie kunt u bellen met het bezoekerscentrum via 0511 – 53 96 23. Een e-mail sturen kan ook: bcdealdefeanen@itfryskegea.nl.

De kabelbaan is financieel mogelijk gemaakt door Nieuwe Stads Weeshuis, A. Bijlenga-Stichting, Durk Pultrum Fonds, legaat R. Schuurman, Legaat Hedzer Smedes en de Suzanne Hovinga Stichting.