Open Dag 2023

Geplaatst op 15 mei 2023

Ben jij er ook bij op zondag 21 mei? Dan vieren we samen met It Fryske Gea onze open dag! Kom gezellig langs, dan maken we er een onvergetelijke middag van.

Op zondag 21 mei (van (12.00 tot 16.00) organiseert It Fryske Gea samen met Nationaal Park De Alde Feanen een open dag in en om het bezoekerscentrum in Eernewoude. Voor jong en oud is er dit weekend van alles te beleven. Voor volwassenen zijn er vaarexcursies en wandelroutes. En ook voor de kinderen is er genoeg te doen; speurtochten, rugzakroutes, bijenhotel maken, bodemdiertjes zoeken, zaadbommen maken of ga mee waterdiertjes vangen!

Eropuit in de Alde Feanen

Bezoekerscentrum De Wiidpleats is dé toegangspoort tot een grandioos natuurgebied en dit laat It Fryske Gea natuurliefhebbers graag zien en ontdekken. Zo krijgen bezoekers van de open dag een voorproefje van al het moois dat er in Nationaal Park de Alde Feanen groei en leeft. Ga deze dag mee met een wandelexcursie of een rondvaart met één van de open pramen of van de excursieboot op zonne-energie ‘De Blaustirns’ voor maar €5 per persoon.

Beleef het bezoekerscentrum

Ontdek het bezoekerscentrum met een interactieve expositie over het gebied en over de Lancaster R5682 of meld je aan voor een excursie! Op het buitenterrein van het bezoekerscentrum vinden diverse activiteiten plaats. Voor de jonge avonturiers zijn er jeugdactiviteiten en aan de knutseltafel kan in alle rust een speciaal aandenken of bijenhotel worden gemaakt. Ook de kleintjes t/m 6 jaar worden niet vergeten. Voor hen is er een ‘ontdekpad’ en een speciale speurtocht.Waar is het feestje?

Bezoekerscentrum Nationaal Park de Alde Feanen, Koaidyk 8a, 9264TP Earnewâld


Kom op tijd!

Tijdens de open dag gebruiken we voor de vaartochten, de wandelexcursies en het waterdiertjes vangen een kaartjessysteem. Kom op tijd om je kaartje bij het bezoekerscentrum op te halen. Dan ben je zeker van een plekje bij de excursie. Deelname aan de activiteiten is gratis met uitzondering van de vaarexcursies. Hiervoor vragen we een bijdrage van €5,- per persoon.

Wandelexcursie (8+) 1,5 uur

Vanaf 12.30 en 14.30
Vaarexcursie Blaustirns

Vanaf 12.15, 13.30, 14.45 en 16.00

Vaarexcursies Pramen

Vaarexcursies praam Haldfest (duur 1 uur): 12.15, 13.30, 14.45 en 16.00 uur
Vaarexcursies praam Houthandel (duur 1 uur): 12.30, 13.45 en 15.00 uur
Vaarexcursies praam Fergees (duur 1 uur): 12.30, 13.45 en 15.00 uur

Waterdiertjes vangen jeugd

Vanaf 13.00 en 14.30

Extra tip: Je kunt deze gratis de rugzakroute lopen!

Doorlopend Kinderprogramma 12.00 – 16.00
Knutselen, bodemdiertjes zoeken, bijenhotel maken en een ontdekkingstocht bij vogelkijkhut De Turegluur!


Deze open dag (die landelijk wordt gevierd op 24 mei) staat volledig in het teken om onze verbinding met de natuur in al haar glorie te vieren tijdens de Dag van het Nationaal Park. Ontdek daarom hier de inspirerende verhalen in de fotoserie ‘Voortbouwen op onze wortels’. Maak kennis met een gepassioneerde natuurgids, Junior Ranger of een ondernemer die balans creëert tussen recreatie, landbouw en natuur. De verhalen laten zien hoe belangrijk het is om de verbondenheid met de natuur op te zoeken.


🧡 Vanaf een boot wintergasten en trekvogels spotten in de Alde Feanen 
Ben jij er op 12 november ook bij?

Ga mee op deze vaarexcursie en leer alles over de wintergasten en trekvogels in dit gebied. Veel vogels uit Scandinavië en Rusland trekken in de winter naar het zuiden. Wil je weten of de winter eraan komt? Zoek naar de grote zaagbek, smient, nonnetje, brandgans en kolgans. Zij zijn de eerste tekenen dat de winter eraan komt. Er zijn ook genoeg dieren die het hele jaar thuis blijven. De enorm grote zeearend laat zich hier vaak spotten. Daarnaast kent dit grootste laagveenmoeras van Noordwest Europa een interessant natuurbeheer en rijke ontstaansgeschiedenis. Onze excursieleider vertelt je er graag over.

📸: @ons_buitenleven_ 💙

#aldefeanen #vogels #excursie #weekend #weekendvibes #varen #water #friesland #natuur #nature #naturephotography
🧡🍂🍁 Kom jij ook lekker opfriesen in De Alde Feanen?

Je vindt de geweldige Tiny Houses @bregeham 🍂🍁🧡

📽: @visit.friesland

#aldefeanen #bregeham #visitfriesland #opfriesen #friesland #fryslan #herfst #vakantie #weekendvybes #vybes #happiness #geluk
Help je mee om de vogels in NP rust te bieden?

Ook in NP De Alde Feanen zijn er vogelrustgebieden. Dat betekent dat er gebieden zijn afgesloten. Je herkent ze aan de gele boei met blauwe sticker. Waarom? Dat lees je hier.

Verschillende vogelsoorten overwinteren in Fryslân. Dat doen ze in de zogeheten vogelrustgebieden. In deze periode sterken ze aan en bouwen ze een vetlaag op. Dit is belangrijk voor de gezondheid van de watervogels. Ze gebruiken deze reserves om naar hun zomergebieden te vliegen om daar te nestelen.

Bij verstoring in een gebied kan er veel onrust ontstaan onder vogels. Ze vliegen dan op en verbruiken daarbij steeds wat van hun energie. Wanneer dit vaker gebeurt, vermijden de vogels het gebied. Daarom is alle hulp nodig om dit gebied zo aantrekkelijk mogelijk te houden voor deze watervogels!

Alvast bedankt 🧡

📸: @ons_buitenleven_ 

#bedankt #vogels #vogelrustgebied #itfryskegea #friesland #aldefeanen
De Alde Feanen 🍂🍁🧡 Wat ben je toch mooi!

📸: @zoezozeeb 

#aldefeanen #herfst #friesland
📆 🍂 De november maand staat weer vol gepland met unieke excursies in De Alde Feanen. Maak een XL-Beleving vanaf het water, vaar met volle maan door dit bijzondere moerasgebied of spot vanaf de boot wintergasten en trekvogels. 

Neem dus snel een kijkje op np-aldefeanen.nl/kalender en meld je aan! 🍂⛵️

📸 @aaltjefotografie 

#weekend #weekendvibes #natuur #nature #aldefeanen #vogels
SPANNENDE SCHEMERTOCHT "NACHT VAN DE NACHT" DOOR IT WIKELSLÂN (8+)
Zaterdag 29 oktober a.s. 19.00 - 20.30 uur 🦉

Heb jij een stoere avonturier thuis van 8 jaar of ouder? Dan biedt het Nationaal Park De Alde Feanen tijdens de "Nacht van de Nacht" een bijzonder avontuur! We gaan op zoek naar het nachtleven in Nationaal Park De Alde Feanen. 

’s Nachts hebben de dieren in dit gebied het razend druk. Je ziet minder, maar hoort des te meer. In het donker hoor je andere geluiden dan overdag, doordat er ook hele andere dieren wakker zijn. De nachtdieren beginnen aan hun dag. Onze enthousiaste natuurgids kent het gebied op zijn duim, dus bang zijn om te verdwalen is niet nodig. Tijdens onze ontdekkingstocht worden we geleid door het licht van de maan en de sterren🌙✨. Hoor ik daar het geritsel van een egel, een wegvluchtende ree of een schreeuwende uil? Kom het zelf ontdekken. Ga mee op ontdekkingstocht naar het avondleven in Nationaal Park De Alde Feanen.

Behoud van de donkere nacht
De "Nacht van de Nacht" vraagt aandacht voor het behoud van de donkere nacht. Door het hele land worden honderden activiteiten georganiseerd, die de schoonheid van echte duisternis benadrukken. Hiermee willen wij als natuurbeschermingsorganisaties mensen bewust maken van lichtvervuiling en van de mogelijkheden om deze vorm van vervuiling terug te dringen. 

We hopen dat je erbij bent! 🧡Meld je gauw aan via de link in bio, uiterlijk een dag van te voren (tot 15.00 uur). Bij vragen kun je bellen met het bezoekerscentrum, tel. 0511 – 53 96 18 (tijdens openingstijden).

#avontuur #aldefeanen #nachtvandenacht #friesland #itfryskegea

Deel je mooiste moment met #aldefeanen