Voorjaar in De Alde Feanen | Beleef de lente

Wat is de lente toch mooi! Het begint langzaam wat warmer te worden en we mogen iedereen weer verwelkomen in ons Nationaal Park. Het is voorjaar, dat betekent nieuw leven in De Alde Feanen. Lammetjes in de weilanden, ooievaars op het nest, verschillende kuikens die zich voorzichtig eens laten zien, er is zo veel moois te zien! Geniet zelf van dit prachtige gebied, want er gaat niets boven een wandeling door de natuur of ontdek het gebied vanaf je boot of fiets.

Op ontdekking met een gids!


Avond kanotocht op zoek naar reeën in Earnewâld (12+)

Ben jij een ochtendmens en zie jij de wereld graag ontwaken? Sla die koffie een Ben jij 12 jaar of ouder en dol op water, de natuur en actief bezig zijn in de avonduren? Dan is deze kano-excursie echt iets voor jou! Tijdens deze speciale kanotocht besteedt de gids extra aandacht aan de ree.

Ontdek het thuis van de grutto

De Grutto broedt in onze provincie en dat is bijzonder, want dat doet hij lang niet overal. Nederland is het belangrijkste land ter wereld. Ontdek waarom deze bijzondere vogel zich thuis voelt in ons landschap en geniet van al het moois, maar ook lelijks dat hierbij komt kijken

XL- vaarbeleving langs voorjaarszangers

Deze vaarexcursie is Extra Leuk en Extra Lang! Dat wordt dus XL genieten van de uitgestrekte rietvelden, moerasbossen, smalle petgaten en aalscholverkolonie. Ga mee op vaarexcursie en leer veel over de vogels die in het voorjaar terugkeren naar dit waterrijke gebied. Misschien spot je naast de vele water- en roofvogels ook wel een zeearend!


Hoera, een pykje!

Mooi nieuws! Op 22 april zagen we dat het eerste zeearend jong uit het ei gekropen was in Nationaal Park De Alde Feanen. Twee dagen later volgende het tweede jong. Ga er maar goed voor zitten de komende weken, zeearend kuikens groeien snel en worden gigantisch! Daarnaast blijven ze lekker lang op het nest (minstens 70 dagen!) Dus wij vermaken ons nog wel een tijdje. Volg de kuikens live via de nestcam van It Fryske Gea.


Vaarroute tip

5 uur (31,4 km )

Beleef deze prachtige vaarroute die je door het mooie national park De Alde Feanen leidt. Daarnaast voert deze route je langs Warten, Warga en Grou, waar een tal musea te bezoeken zijn. Deze route duurt ongeveer vijf uren en is vooral geschikt voor sloeps. In Earnewâld is mogelijkheid om een sloep te huren. Voor meer informatie kun je terecht bij Toeristenbureau Earnewâld, waar ook het startpunt van de route is.

Fietsroute tip

2 uur 30 minuten (45,0 km)

De fietsroute start in het gezellige watersportdorp Eernewoude (Earnewâld). Onderweg kom je langs fijne dorpjes, gezellige terrasjes en mooie landschappen die onderweg zullen veranderen. Dat is wel ook te verwachten van deze rijke, natte grond, die net als het Waddengebied is ontstaan door afgravingen en polderen. Let op: Kijk voor de actuele vaartijden van de pontjes hier: www.de8vangrou.nl/vaartijden


Tips voor kids, haal de natuur in huis!

Lente is… lekker buiten spelen! Kinderen kunnen weer volop buiten spelen, de geur van het voorjaar opsnuiven, lekkere vuile modderhanden krijgen, hutten bouwen en van alles ontdekken. Gewoon lekker scharrelen in de natuur. Dat is goed voor kinderen. Spelen in de natuur maakt kinderen creatiever, slimmer, zelfverzekerder en fitter.

Op zoek naar groene activiteiten om thuis te doen? Lees dan snel verder!

  • De lente is het seizoen van de weidevogels, maak je eigen verrekijker en ga er op uit!
  • Lente is.. buiten spelen! 5 leuke tips van het IVN

Wandelroute It Wikelslân (5km)

Deze zeer afwisselende route is een heerlijke wandeling voor jong en oud. Zorg wel voor waterdichte schoenen want het kan hier met name in herfst en winter behoorlijk nat zijn. Je bent hier tenslotte in het grootste moerasgebied van Friesland!

Wandelroute Jan Durkspolder (8km)

Deze heerlijke wandeling brengt je langs rietvelden, moerrassen, struweel, grasland en open water. Een natuurgebied met een rijkdom aan planten, vogels en andere dieren. Maak een stop bij uitkijktoren Romsicht en wie weet spot je de zeearend!


Watersport

De Alde Feanen bestaat voor ongeveer 425 hectare uit oppervlaktewater. Vanuit een sloep, zeilboot, SUP of kano heb je prachtig uitzicht op het water en kan je plekken ontdekken waar je te voet niet kunt komen. Op eigen kracht, windkracht, je laten varen of zelf aan het roer?


Tuinvogel e-learning

Ben jij nieuwsgierig naar welke vogels er in je tuin zitten? Of wat er steeds langs jouw balkon vliegt? In deze korte online cursus van het IVN maak je kennis met veelvoorkomende tuinvogels en ontdek je hoe je er meer naar jouw tuin of balkon kunt lokken. Benieuwd geworden?


Volg jij ons al? Deel je foto met #aldefeanen of tag @nationaalparkdealdefeanen op Instagram