Schaatsen

Als er maar een beetje vorst in de lucht hangt, worden we met z’n allen altijd een klein beetje hysterisch in Nederland. Dan willen we maar één ding en dat is schaatsen op natuurijs. Natuurlijk kijken we allemaal uit naar hét schaatsfestijn: de Elfstedentocht. Maar de Friezen blijven koel, want tot die tijd kun je in de Alde Feanen al vrij gauw terecht als er ijs ligt.


Op de Jan Durkspolder heb je de meeste kans om de ijzers als eerste onder te kunnen binden. Het water is er ondiep, en dat maakt het relatief snel veilig om op te kunnen schaatsen. Met schaatsen onder kun je oneindig veel rondjes maken, langs rietkragen en over begroeide wateren.

Tips voor een dagje schaatsen in de Jan Durkspolder:

  • ‘IJs en vis moet je nemen als het er is’, oftewel: ga vroeg van huis en pak de dag mee, want voor je het weet duurt het weer jaren voor er ijs ligt
  • Let altijd goed op aanwijzingen over waar er precies wel en niet geschaatst kan worden. Als er op de Jan Durkspolder geschaatst kan worden, is dat geen garantie dat dat in de rest van de Alde Feanen ook het geval is
  • Doe eens mee aan een (familie)toertocht. Houd bij vorst de website van de ijsclub in Earnewâld in de gaten
  • Draag meerdere dunne lagen kleding of thermokleding, zo blijf je warmer en iets aan- of uitdoen is makkelijker
  • Neem droge kleding mee voor het geval dat, en contant geld om lekkere warme chocolademelk te kunnen kopen!

Zoek je het toch liever iets minder avontuurlijk? Kom dan eens langs bij één van de plaatselijke ijsbanen. De meeste dorpen hebben er wel een! Leuk om te weten: zodra het maar een beetje vriest, zet iedereen uit de dorpen zich in om het schaatsen voor de liefhebbers mogelijk te maken. Een ijspluimpje waard!

Draag jij De Alde Feanen een warm hart toe? Word dan donateur en help het park bij de doorontwikkeling!