Fête de la Nature 2023

Vier jij het met ons mee?

Fête de la Nature in Nationaal Park De Alde Feanen

De natuur inspireert, verwondert, maakt je blij. In het weekend van1, 2 & 3 september 2023 vieren we de natuur tijdens Fête de la Nature. In het Nationaal Park De Alde Feanen vind je dit weekend volop natuur activiteiten die jong en oud een onvergetelijk weekend zullen bezorgen. Zo kun je vrijdagavond het weekend al magisch beginnen met een suptocht tijdens de volle maan of stap je aan boord voor een onvergetelijke schemertocht. En kun je de zaterdagochtend in alle rust beginnen met een yoga les midden in de natuur van Nationaal Park De Alde Feanen. Ook heeft It Fryske Gea tijdens een speciale Fête de la Nature weer toffe kidsactiviteiten klaar staan. En ook de zaterdagavond kun jij alvast blokken in je agenda want stapt je ’s avonds aan boord bij De Alde Feanen Verhuur voor nachtvaren dan waan jij je in een compleet andere wereld. Onder de sterrenhemel kun jij in stilte een unieke vaart maken met lokale (spook)verhalen en andere wetenswaardigheden over de nacht.

Schemertocht (Gratis)

Vrijdagavond 1 september om 19.15

Vanaf de steiger bij Hotel Princenhof & Restaurant PuurPrince stap je op een fluisterpraam en word je mee genomen in een wonderlijke wereld. Geniet in stilte van de schoonheid van dit unieke gebied. Meld je snel aan en geniet van een prachtige zonsondergang op het water.

Deze excursie wordt aangeboden door Wartenster & Hotel Princenhof:

Tel: 0511-539206

Email: info@puurprince.nl

Lees hier meer.

Sunset & Full Moon Tour SUP (voor ervaren suppers)

Vrijdagavond 1 september 19.00 – 21.30

Ga jij mee op vrijdag 1 september? De super moon is net geweest en daarom is er speciaal voor Fête de la Nature een tocht door De Alde Feanen gepland om nog eens extra na te genieten van dit prachtige fenomeen.

Een prachtige sunset tour waarbij je op de mooiste plekken komt. En onderweg zoeken we een mooie plek voor ons befaamde ‘drankje & lekkers op het plankje’. Langzaamaan wordt het schemerig en doen we onze lampjes aan op de sup. Alleen dat al is een magisch gezicht op het water. En onder begeleiding van de super maan varen we terug naar de vaste wal.

Deze excursies kun je boeken bij WetterKR8, €20,- p.p. inclusief hapje en drankje. Wil je een sup huren dat kan voor €15,- extra.

Stuur een Dm via Instagram of stuur een appje naar Tel: 0615261367

Nachtvaren (Gratis)

Zaterdag 2 september 21.00

Geniet van de stilte, de mooie avond-luchten en de sterrenhemel.

Beleef zelf deze 2 uur durende onvergetelijke nachttocht met lokale (spook)verhalen en andere wetenswaardigheden over de nacht.

Deze excursie wordt aangeboden door Alde Feanen Verhuur

Tel: 06 44 37 89 89
Tel: 0511 539 215
E-mail: info@aldefeanen.com

Lees hier meer.

Vaarexcursie ‘Fête de la Nature’ (gratis) VOL!

Zondag 3 september 10.30

Je hoeft niet naar Afrika om op zoek te gaan naar de ‘Big Five’. Nationaal Park De Alde Feanen heeft namelijk zijn eigen Big Five! In het kader van Fête de la Nature biedt NP De Alde Feanen deze speciale vaarexcursie aan. Met de excursieboot ‘De Blaustirns’ vaar je op zonne-energie in stilte door het gebied, speurend naar de ree, roerdomp, ooievaar, zeearend en aalscholver.

Ga je mee? Meld je dan hier aan via:

Deze excursie is vol!

Kraak jij de code? Vaar zelf een fantastische GPS tocht door De Alde Feanen! (Gratis)

Zaterdag 2 september en Zondag 3 september

Vaar zelf de GPS- tocht door De Alde Feanen in een vijfpersoons sloep. Tijdens de tocht krijg je vragen over het gebied. Beantwoord jij die goed en kraak je de code van de kluis met cijferslot? Dan maak je kans op extra punten door de bonusvragen te beantwoorden. Wie aan het eind van Fête de la Nature de meeste punten heeft verzameld maakt kans op een dag sloepvaren voor vijf personen.

Aanmelden kan via info@wsbanja.nl

Tijden: 11:00 uur en 14:00 uur (de tocht duurt ongeveer 2 uur).

Yoga in de natuur (Gratis)

Zaterdag 2 september om 10.00

Speciaal voor Fête de la Nature kun jij een yoga les bij wonen van Zesay midden in Nationaal Park De Alde Feanen. Want wat is er nu mooier om tijdens dit natuurfestival de verbinding opnieuw terug te vinden met zowel de natuur als met jezelf. Voel je welkom! En vind het ritme van de natuur terug in jezelf door een zachte yoga flow.

De les is voor iedere volwassene geschikt om mee te doen.

Je kunt je aanmelden bij Zesay:

T: 06 17 59 57 92

Je vindt hier meer informatie over yoga.

Zeilavontuur bij Pean

Zaterdag 2 september en zondag 3 september

Wil jij De Alde Feanen ontdekken vanaf het water? Ga dan mee op zeilavontuur in een polyvalk met een schipper van Zeilschool Pean! En ontdek tijdens Fête de la Nature een prachtig deel van het Nationaal Park.

Je gaat 2,5 uur op pad en vertrekt vanaf Zeilschool Pean, in de polyvalk passen 4 personen. De vertrektijden op zaterdag 2 en zondag 3 september zijn 09.30 & 13.30 uur. 

Kosten: €30,- per persoon

Tel: +31566631392

Lees hier meer over Pean Buiten

Waterdiertjes zoeken tijdens Fête de la Nature in De Alde Feanen (6+)

Zaterdag 2 september 10:00 -11:30 uur

Duik tijdens Fête de la Nature met een excursieleider van It Fryske Gea in de wondere wereld van onderwaterdiertjes.
Gewapend met schepnetjes, teiltjes en loeppotjes gaan we op onderzoek uit.
Maak kennis met de posthoornslak, welke lijkt op een opgerolde dropveter. Of ontmoet het relaxte bootsmannetje, een kevertje dat heerlijk op zijn rug ligt te dobberen.

Ga je mee? Geef je dan hier op!

Ga je liever zelf op ontdekking tijdens dit bijzondere weekend? Bekijk dan deze afwisselende wandel of fietsroutes door Nationaal Park De Alde Feanen. Je vindt ze hieronder:

Pontjesroute

Fietsroute – 45 km

Fietsroute Cultuur en Natuur
Gastherenroute

Fietsroute – 47 km

Wikelslân

Wandelroute – 5 km


Zaterdag 2 september

Ook voor de kleine avonturiers hebben wij geweldige rugzakroutes klaar staan. Deze rugzak is gevuld met onderzoeksmateriaal en opdrachten zodat jouw kleine ranger aan het einde van de dag officieel tot Boswachter Junior wordt benoemd. De rugzakken zijn te huur voor maar €2,50 (let op, ons bezoekerscentrum is verhuist, we zullen de meest recente informatie hier delen).

De tijdelijke locatie van het bezoekerscentrum, IISblom, achter het Skûtsjesmuseum (De Stripe 12 in Eernewoude) is open vanaf 28 augustus. Op zondag 3 september zijn we gesloten!

Gebied met vele gezichten

Van het weidse uitzicht over het grote open water, tot de beschutting van het moerasbos: je vindt het in De Alde Feanen. De enorme variatie aan landschappen zorgt voor een rijke natuur met veel bijzondere bewoners. Zo komen er in De Alde Feanen meer dan 450 verschillende soorten planten voor en broeden er ruim honderd soorten vogels.

Elk deel van het laagveenmoeras heeft zijn eigen bewoners. Het open water is het domein van veel vissoorten, de uitgestrekte rietvelden vormen een prima onderkomen voor allerlei moerasvogels en de bloemrijke natte graslanden zijn uitstekende broedgebieden voor weidevogels. Het is niet voor niets dat De Alde Feanen door kenners als één van de mooiste moerasgebieden van Noordwest Europa wordt gezien!Lees hier het interview met Anne Leeflang, mede initiatiefnemer van Fête de la Nature.


Help je mee het gebied zo mooi te houden?

Je vindt hier de gedragsregels voor NP De Alde Feanen.

Cultuurhistorie NP De Alde Feanen

Lees hier het verhaal van Nationaal Park De Alde Feanen. Van ijsvlakte, toendra, moerasgebied tot natuur- en recreatiegebied.


Vier jij Fete de la Nature met ons mee? Vergeet dan niet om ons te taggen in je verhaal of bericht en gebruik de #aldefeanen.