Fête de la Nature 2022

Vier jij het met ons mee?

Fête de la Nature in Nationaal Park De Alde Feanen

De natuur inspireert, verwondert, maakt je blij. In het weekend van 2, 3 & 4  september 2022 vieren we de natuur tijdens Fête de la Nature. In het Nationaal Park De Alde Feanen vind je dit weekend volop natuur activiteiten die jong en oud een onvergetelijk weekend zullen bezorgen. Zo kun je overdag met It Fryske Gea ‘Op zoek naar de Big Five’ tijdens een speciale Fête de la Nature vaarexcursie of je stapt ’s avonds aan boord en je zult je wanen in een compleet andere wereld. Onder de sterrenhemel kun jij in stilte een unieke nachtvaart maken met lokale (spook)verhalen en andere wetenswaardigheden over de nacht.

Schemertocht (Gratis)

Vrijdagavond 2 september om 19.15

Vanaf de steiger bij Hotel Princenhof & Restaurant PuurPrince stap je op een fluisterpraam en word je mee genomen in een wonderlijke wereld. Geniet in stilte van de schoonheid van dit unieke gebied. Meld je snel aan en geniet van een prachtige zonsondergang op het water.

Deze excursie wordt aangeboden door Wartenster & Hotel Princenhof:

Tel: 0511-539206

Email: info@puurprince.nl

Lees hier meer.

Jeugdactiviteit Uilenballen pluizen

Zaterdag 3 september van 14.00 – 16.00

Mama’s en papa’s van natuuronderzoekers opgelet! In het kader van Fête de la Nature organiseren wij speciaal voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar de jeugdactiviteit uilenballen pluizen. Samen met onze enthousiaste natuurgids gaan we op onderzoek uit in ons bezoekerscentrum gelegen aan de rand van Nationaal Park De Alde Feanen. Dit grote natuurgebied ligt vlakbij Leeuwarden en is de thuisbasis van veel uilen! De ideale plek om meer te leren over de uil.

Lees hier meer en meld je aan!

Nachtvaren (Gratis)

Zaterdag 3 september 21.00

Geniet van de stilte, de mooie avond-luchten en de sterrenhemel.

Beleef zelf deze 2 uur durende onvergetelijke nachttocht met lokale (spook)verhalen en andere wetenswaardigheden over de nacht.

Deze excursie wordt aangeboden door Alde Feanen Verhuur

Tel: 06 44 37 89 89
Tel: 0511 539 215
E-mail: info@aldefeanen.com

Lees hier meer.

Vaarexcursie ‘Op zoek naar de Big Five’

Zaterdag 3 september

Je hoeft niet naar Afrika om op zoek te gaan naar de ‘Big Five’. Nationaal Park De Alde Feanen heeft namelijk zijn eigen Big Five! In het kader van Fête de la Nature biedt It Fryske Gea deze speciale vaarexcursie aan. Met de excursieboot ‘De Blaustirns’ vaar je op zonne-energie in stilte door het gebied, speurend naar de ree, roerdomp, ooievaar, zeearend en aalscholver.

Ga je mee? Meld je dan hier aan:

10:30 – 12:30 uur klik hier
13:30 -15:30 uur klik hier

Kraak jij de code? Vaar zelf een fantastische GPS tocht door De Alde Feanen! (Gratis)

Zaterdag 3 september en Zondag 4 september

Vaar zelf de GPS- tocht door De Alde Feanen in een vijfpersoons sloep. Tijdens de tocht krijg je vragen over het gebied. Beantwoord jij die goed en kraak je de code van de kluis met cijferslot? Dan maak je kans op extra punten door de bonusvragen te beantwoorden. Wie aan het eind van Fête de la Nature de meeste punten heeft verzameld maakt kans op een dag sloepvaren voor vijf personen.

Aanmelden kan via info@wsbanja.nl

Tijden: 11:00 uur en 14:00 uur (de tocht duurt ongeveer 2 uur).

Yoga in de natuur (Gratis)

Zaterdag 3 september om 10.00

Speciaal voor Fête de la Nature kun jij een yoga les bij wonen van Zesay midden in Nationaal Park De Alde Feanen. Want wat is er nu mooier om tijdens dit natuurfestival de verbinding opnieuw terug te vinden met zowel de natuur als met jezelf. Voel je welkom! En vind het ritme van de natuur terug in jezelf door een zachte yoga flow.

De les is voor iedere volwassene geschikt om mee te doen.

Je kunt je aanmelden bij Zesay:

T: 06 17 59 57 92

Je vindt hier meer informatie over yoga.

Wandeling langs de zuilen Fûgels fan De Alde Feanen

Toeristenbureau Earnewâld laat u in samenwerking met It Fryske Gea en NP De Alde Feanen met een buitenexpositie inspiratie opdoen en brengt een aantal prachtige Fûgels fan De Alde Feanen rondom Earnewâld in beeld.

Maak een wandeling in De Alde Feanen in en rondom Earnewâld en ontdek de 15 zuilen met het locatiekaartje. Vier de natuur!

Tel: 0511-539500

Lees hier meer.

Kanoën door een unieke moerasgebied

Zaterdag 3 september en zondag 4 september

Verhuurbedrijf Hollema biedt dit weekend voor slechts €10,- kano’s aan. Je mag de kano’s de gehele dag gebruiken zodat jij optimaal kunt genieten van alle bijzondere landschappen (meren, rietlanden en moerasbossen) van Nationaal Park De Alde Feanen.

Wil je dit weekend ook met de kano op pad? Stuur dan een mail of neem telefonisch contact op:

Tel: 0511 – 539 213

Email: info@hollema.nl

SUPTour NP De Alde Feanen

Zondag 4 september

Er staat weer een speciale Early Morning SUPtour gepland! Daar wil je bij zijn! Peddelen door de pet gaten van het prachtige Nationaal Park De Alde Feanen. Voor de route zijn meerdere afstanden mogelijk van 7km, 10km of 15 km.

Tijd: 9:15, start met een kop koffie (parkeerlocatie volgt nog)

De kosten bedragen €15,00 met eigen board en €25,00 voor een huurboard

Je kunt je hier aanmelden.

Wil je meer informatie? Mail of bellen kan naar:

Tel: 06 53318760

Email: info@supaway.nl

Ga je liever zelf op ontdekking tijdens dit bijzondere weekend? Bekijk dan deze afwisselende wandel of fietsroutes door Nationaal Park De Alde Feanen. Je vindt ze hieronder:
Pontjesroute

Fietsroute – 45 km

Fietsroute Cultuur en Natuur
Gastherenroute

Fietsroute – 47 km

Wikelslân

Wandelroute – 5 km


Ook voor de kleine avonturiers hebben wij geweldige rugzakroutes klaar staan. Deze rugzak is gevuld met onderzoeksmateriaal en opdrachten zodat jouw kleine ranger aan het einde van de dag officieel tot Boswachter Junior wordt benoemd. De rugzakken zijn te huur voor maar €2,50 in het bezoekerscentrum.
Gebied met vele gezichten

Van het weidse uitzicht over het grote open water, tot de beschutting van het moerasbos: je vindt het in De Alde Feanen. De enorme variatie aan landschappen zorgt voor een rijke natuur met veel bijzondere bewoners. Zo komen er in De Alde Feanen meer dan 450 verschillende soorten planten voor en broeden er ruim honderd soorten vogels.

Elk deel van het laagveenmoeras heeft zijn eigen bewoners. Het open water is het domein van veel vissoorten, de uitgestrekte rietvelden vormen een prima onderkomen voor allerlei moerasvogels en de bloemrijke natte graslanden zijn uitstekende broedgebieden voor weidevogels. Het is niet voor niets dat De Alde Feanen door kenners als één van de mooiste moerasgebieden van Noordwest Europa wordt gezien!Lees hier het interview met Anne Leeflang, mede initiatiefnemer van Fête de la Nature.


Help je mee het gebied zo mooi te houden?

Je vindt hier de gedragsregels voor NP De Alde Feanen.

Cultuurhistorie NP De Alde Feanen

Lees hier het verhaal van Nationaal Park De Alde Feanen. Van ijsvlakte, toendra, moerasgebied tot natuur- en recreatiegebied.


Vier jij Fete de la Nature met ons mee? Vergeet dan niet om ons te taggen in je verhaal of bericht en gebruik de #aldefeanen.

🧡 Vanaf een boot wintergasten en trekvogels spotten in de Alde Feanen 
Ben jij er op 12 november ook bij?

Ga mee op deze vaarexcursie en leer alles over de wintergasten en trekvogels in dit gebied. Veel vogels uit Scandinavië en Rusland trekken in de winter naar het zuiden. Wil je weten of de winter eraan komt? Zoek naar de grote zaagbek, smient, nonnetje, brandgans en kolgans. Zij zijn de eerste tekenen dat de winter eraan komt. Er zijn ook genoeg dieren die het hele jaar thuis blijven. De enorm grote zeearend laat zich hier vaak spotten. Daarnaast kent dit grootste laagveenmoeras van Noordwest Europa een interessant natuurbeheer en rijke ontstaansgeschiedenis. Onze excursieleider vertelt je er graag over.

📸: @ons_buitenleven_ 💙

#aldefeanen #vogels #excursie #weekend #weekendvibes #varen #water #friesland #natuur #nature #naturephotography
🧡🍂🍁 Kom jij ook lekker opfriesen in De Alde Feanen?

Je vindt de geweldige Tiny Houses @bregeham 🍂🍁🧡

📽: @visit.friesland

#aldefeanen #bregeham #visitfriesland #opfriesen #friesland #fryslan #herfst #vakantie #weekendvybes #vybes #happiness #geluk
Help je mee om de vogels in NP rust te bieden?

Ook in NP De Alde Feanen zijn er vogelrustgebieden. Dat betekent dat er gebieden zijn afgesloten. Je herkent ze aan de gele boei met blauwe sticker. Waarom? Dat lees je hier.

Verschillende vogelsoorten overwinteren in Fryslân. Dat doen ze in de zogeheten vogelrustgebieden. In deze periode sterken ze aan en bouwen ze een vetlaag op. Dit is belangrijk voor de gezondheid van de watervogels. Ze gebruiken deze reserves om naar hun zomergebieden te vliegen om daar te nestelen.

Bij verstoring in een gebied kan er veel onrust ontstaan onder vogels. Ze vliegen dan op en verbruiken daarbij steeds wat van hun energie. Wanneer dit vaker gebeurt, vermijden de vogels het gebied. Daarom is alle hulp nodig om dit gebied zo aantrekkelijk mogelijk te houden voor deze watervogels!

Alvast bedankt 🧡

📸: @ons_buitenleven_ 

#bedankt #vogels #vogelrustgebied #itfryskegea #friesland #aldefeanen
De Alde Feanen 🍂🍁🧡 Wat ben je toch mooi!

📸: @zoezozeeb 

#aldefeanen #herfst #friesland
📆 🍂 De november maand staat weer vol gepland met unieke excursies in De Alde Feanen. Maak een XL-Beleving vanaf het water, vaar met volle maan door dit bijzondere moerasgebied of spot vanaf de boot wintergasten en trekvogels. 

Neem dus snel een kijkje op np-aldefeanen.nl/kalender en meld je aan! 🍂⛵️

📸 @aaltjefotografie 

#weekend #weekendvibes #natuur #nature #aldefeanen #vogels
SPANNENDE SCHEMERTOCHT "NACHT VAN DE NACHT" DOOR IT WIKELSLÂN (8+)
Zaterdag 29 oktober a.s. 19.00 - 20.30 uur 🦉

Heb jij een stoere avonturier thuis van 8 jaar of ouder? Dan biedt het Nationaal Park De Alde Feanen tijdens de "Nacht van de Nacht" een bijzonder avontuur! We gaan op zoek naar het nachtleven in Nationaal Park De Alde Feanen. 

’s Nachts hebben de dieren in dit gebied het razend druk. Je ziet minder, maar hoort des te meer. In het donker hoor je andere geluiden dan overdag, doordat er ook hele andere dieren wakker zijn. De nachtdieren beginnen aan hun dag. Onze enthousiaste natuurgids kent het gebied op zijn duim, dus bang zijn om te verdwalen is niet nodig. Tijdens onze ontdekkingstocht worden we geleid door het licht van de maan en de sterren🌙✨. Hoor ik daar het geritsel van een egel, een wegvluchtende ree of een schreeuwende uil? Kom het zelf ontdekken. Ga mee op ontdekkingstocht naar het avondleven in Nationaal Park De Alde Feanen.

Behoud van de donkere nacht
De "Nacht van de Nacht" vraagt aandacht voor het behoud van de donkere nacht. Door het hele land worden honderden activiteiten georganiseerd, die de schoonheid van echte duisternis benadrukken. Hiermee willen wij als natuurbeschermingsorganisaties mensen bewust maken van lichtvervuiling en van de mogelijkheden om deze vorm van vervuiling terug te dringen. 

We hopen dat je erbij bent! 🧡Meld je gauw aan via de link in bio, uiterlijk een dag van te voren (tot 15.00 uur). Bij vragen kun je bellen met het bezoekerscentrum, tel. 0511 – 53 96 18 (tijdens openingstijden).

#avontuur #aldefeanen #nachtvandenacht #friesland #itfryskegea