Musea, kunst en ateliers

Cultuurhistorisch gezien is De Alde Feanen een interessant gebied. Hier ligt een geschiedenis waarin het voor de bewoners niet altijd even makkelijk was. Het zware en soms armoedige bestaan dat men hier had laat zich zien in een aantal kleinere musea die De Alde Feanen rijk is, zoals het SkûtsjemuseumIt Kokelhûs fan Jan en Sjut , Museum Ald Slot en Museum Warten. Bijzonder is het Mineralogisch Museum Grou, waar een grote verscheidenheid aan gesteenten te zien is.


In het Nationaal Park De Alde Feanen is er veel te beleven op het gebied van kunst. Want water is voor vele kunstenaars een onuitputtelijke inspiratiebron. In De Alde Feanen kun je een aantal galerieën bezoeken, zoals Galerie Koopmans in Earnewâld, waar kunstwerken van de bekende Friese expressionist Klaas Koopmans en werk van diens zoon Gosse Koopmans is te zien. In Grou is werk van nautische kunstenaar Ad van Leeuwen te zien in galerie Ad Art en Design. In Het Pand in Grou worden schilderijen, beelden, keramiek, sieraden, glaskunst en tal van andere kunstvoorwerpen van kunstenaars uit de wijde omtrek van Grou geëxposeerd.

Ook zijn in Nationaal Park De Alde Feanen kunstwerken ‘in het wild’ te aanschouwen. Het bekendste kunstwerk is wellicht het beeld van de schaatsers. Het stalen kunstwerk op het water verwijst naar ‘De 100 van Earnewâld’, een schaatswedstrijd op natuurijs. Drie oud-winnaars hebben model gestaan voor dit beeld.

Alleen in 2018

Voor het project Ljochtstill worden in juni zeven expositiekoepels geplaatst in De Alde Feanen. Deze koepels hebben een doorsnede van zeven meter. In de koepels zijn kunstwerken te bekijken. De kunstwerken versterken de pracht van de omgeving.