Musea, kunst en ateliers

Cultuurhistorisch gezien is De Alde Feanen een interessant gebied. Hier ligt een geschiedenis waarin het voor de bewoners niet altijd even makkelijk was. Het zware en soms armoedige bestaan dat men hier had laat zich zien in een aantal kleinere musea die De Alde Feanen rijk is, zoals het SkûtsjemuseumIt Kokelhûs fan Jan en Sjut , Museum Ald Slot en Museum Warten. Bijzonder is het Mineralogisch Museum Grou, waar een grote verscheidenheid aan gesteenten te zien is. Net iets buiten het gebied, op ongeveer 20 minuten rijden vind je het ‘beste kidsproof museum van Friesland’. In het Natuurmuseum Fryslân ga je op avontuur in de natuur, waarbij je uitgenodigd wordt om bijzondere dieren en planten, opdrachten, proefjes, spelletjes en andere verrassingen zelf te ontdekken en beleven.


In het Nationaal Park De Alde Feanen is er veel te beleven op het gebied van kunst. Want water is voor vele kunstenaars een onuitputtelijke inspiratiebron. In De Alde Feanen kun je een aantal galerieën bezoeken, zoals Galerie Koopmans in Earnewâld, waar kunstwerken van de bekende Friese expressionist Klaas Koopmans en werk van diens zoon Gosse Koopmans is te zien. In Grou is werk van nautische kunstenaar Ad van Leeuwen te zien in galerie Ad Art en Design. In Het Pand in Grou worden schilderijen, beelden, keramiek, sieraden, glaskunst en tal van andere kunstvoorwerpen van kunstenaars uit de wijde omtrek van Grou geëxposeerd.

Ook zijn in Nationaal Park De Alde Feanen kunstwerken ‘in het wild’ te aanschouwen. Het bekendste kunstwerk is wellicht het beeld van de schaatsers. Het stalen kunstwerk op het water verwijst naar ‘De 100 van Earnewâld’, een schaatswedstrijd op natuurijs. Drie oud-winnaars hebben model gestaan voor dit beeld.