Kerken en gebouwen

Liefhebbers van oude gebouwen kunnen hun hart ophalen in De Alde Feanen! Er zijn een aantal bijzondere kerkgebouwen en Rijksmonumenten die de moeite waard zijn om te bezoeken.


Kerkgebouwen

Er zijn verschillende oude kerkgebouwen in De Alde Feanen. Zo vind je in Wergea de Sint Martinuskerk, een unieke Neo-Gotische kerk gebouwd in de periode 1860-1862. Op afspraak is deze te bezichtigen. Tevens vind je in Wergea de voormalig Nederlands Hervormde kerk. In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw is deze kerk omgebouwd tot een klein theater. In Earnewâld zijn er twee kerkgebouwen; de Agnes-kerk uit 1794 en de Hervormde Kerk. Voor wie nog een bijzondere kerk wil bekijken is de Sint-Pieterkerk in Grou een aanrader. Deze is gebouwd in de 13e eeuw.

Rijksmonumenten

In Grou zijn maar liefst 43 gebouwen die op de Rijksmonumentenlijst staan. De meesten daarvan zijn woonhuizen of boerderijen, maar er zijn ook kerkgebouwen en een drietal molens. Het voormalige Raadhuis van Idaarderadeel is tegenwoordig een museum, waar onder andere een collectie porselein, goud en zilver te zien is.

In Earnewâld staat It Kokelhûs fan Jan en Sjut geregistreerd als Rijksmonument. De voormalige woning van Jan en Sjut van den Berg is tegenwoordig een museum. Ook de Hervormde Kerk met de toren in Earnewâld staat op de lijst met Rijksmonumenten.

In Oudega vind je ook een oude kerk die te boek staat als Rijksmonument. In de 12e eeuw werd de Sint-Agathakerk gebouwd. Deze staat tegenwoordig, samen met de toren en het kerkhof, op de lijst.

In Warten vind je een vijftal Rijksmonumenten, waaronder twee molens en een kerk. Daarnaast is de Greidbuorkerij een Rijksmonument. Het is de laatst overgebleven greidboerderij van Friesland en is tegenwoordig onderdeel van Museum Warten.


Gebruik op onze kaart het filter ‘Cultuur’ om meer te ontdekken van de cultuur in De Alde Feanen.