“De terugkerende gast is het grootste compliment”

Geplaatst op 14 november 2018

OUDEGA SM. – Televisiekok Reitse Spanninga gaf tijdens een netwerkavond een lesje in goed gastheerschap. Ruim zestig ondernemers en belangstellenden uit Nationaal Park De Alde Feanen luisterden naar de inspirerende spreker. Moraal van Spanninga zijn verhaal: “goed gastheerschap is een must. En de terugkerende gast is het grootste compliment!”

“Gastvrijheid is vaak gratis! En je verdient er ook nog veel geld mee. Uit onderzoek (van Wouter Verkerk red.) blijkt dat 68% van de gasten niet terug komen omdat de medewerkers ongemotiveerd zijn. Hier kun je dus veel winst behalen. En het kost je niets!” predikt de voormalige eigenaar van restaurant ’t Plein.

Goede communicatie was volgens Spanninga het wondermiddel. “Vraag je klant tijdens de reservering naar wensen en behoeften en deel deze met je medewerkers. Alleen met deze kennis kun je overtreffende service bieden.” Bekijk de hand-out (met veel concrete tips) van Spanninga’s presentatie.

Ook John Haitsma en Lieuwe Krol betraden het podium. Haitsma, secretaris van het park, toonde de stand van zaken binnen de organisatie van Nationaal Park De Alde Feanen. Krol, hoofd marketing en communicatie bij Leeuwarden-Fryslân 2018 liet resultaten zien en gaf een inkijkje in 2019. “2018 was tot nu toe een prachtig jaar. We halen alle doelstellingen. Maar we moeten nu ook vooruit kijken. 2018 was het begin. In 2019 gaan we door. Zo maken we voor volgend jaar een programmakrant om te laten zien dat het ook de komende jaren bruist in Leeuwarden en Fryslân.

Na de presentaties gingen deelnemers aan de slag in workshops. Regiomarketingorganisatie Merk Fryslân leerde ondernemers hoe ze beter zichtbaar worden op www.friesland.nl. Nationaal Park De Alde Feanen vroeg input voor enkele marketingactiviteiten zoals het natuurfestival Fete de la Nature en een online reclamecampagne. En IVN presenteerde de cursus gastheerschap welke komend voorjaar van start gaat.

Aan het einde van de avond bedankte Sipke Swierstra, voorzitter van het Overlegorgaan van Nationaal Park De Alde Feanen, iedereen voor hun komst en was er gelegenheid om te netwerken. Ondernemers praatten elkaar bij en konden informatie ophalen bij diverse stakeholders op de informatiemarkt. “Ik was nog nooit eerder op een netwerkbijeenkomst van Nationaal Park geweest. Ik vind het bijzonder inspirerend en kom de volgende keer graag weer,” aldus Irene Siccama van Yachtrental De Pream uit Warten.

Klik op de onderstaande linkjes voor meer informatie over: