Natuurlijk (blijven) genieten in coronatijd

Helaas hebben wij onze excursies voor de komende weken moeten annuleren. Ook is het bezoekerscentrum dicht. Uiteraard is Nationaal Park De Alde Feanen altijd open voor bezoekers, maar houd wel rekening met elkaar en de natuur. Wij rekenen op ieders medewerking, zodat we met z’n allen kunnen genieten van de Friese natuur!


Excursies en bezoekerscentrum de Wiidpleats
Wegens de aangescherpte coronamaatregelen hebben wij de beslissing genomen onze excursies tot in ieder geval 15 januari te annuleren. Het is dus momenteel helaas niet mogelijk om onder begeleiding van een natuurgids Nationaal Park De Alde Feanen te ontdekken. Ook het bezoekerscentrum is momenteel gesloten (klik hier voor de actuele openingstijden). Op eigen gelegenheid het gebied ontdekken kan natuurlijk wel! Met respect voor elkaar en de natuur. Planten en dieren hebben een rustige en veilige plek nodig. Naast de paden waar jij wandelt of fietst zijn dieren op zoek naar eten of houden ze hun winterslaap. Blijf daarom altijd op het pad.

Plan je natuurbezoek thuis
• Bedenk voor je een frisse neus haalt al waar je naar toe wilt. Zo kun je gericht op pad en voorkomen we met z’n allen onnodig veel reisbewegingen. Nationaal Park De Alde Feanen biedt volop mooie plekjes om op eigen gelegenheid te bezoeken.
• Zorg voor een plan B. Ben je van plan een bepaalde wandelroute te gaan lopen? Bedenk thuis alvast een alternatief, zodat je bij het betreden van een volle parkeerplek een verstandige beslissing kunt maken.

Tips!
• Trek je wandelschoenen aan en ga op pad.
• Ontdek buitenmuseum It Eilân en ervaar hoe een gezin het onderduiken in de oorlog heeft beleefd. De locatie is op eigen gelegenheid bereikbaar. Vanaf zaterdag 6 november is het buitenmuseum op It Eilân ook te bereiken over het land! Waar je in de zomermaanden It Eilân alleen kunt bereiken via het water, is het nu mogelijk om via de sluis naar het buitenmuseum te wandelen. Dit kan elk weekend t/m 9 januari, toegang is gratis. In de Kerstvakantie (25 december 2021 t/m 9 januari 2022) is het buitenmuseum elke dag toegankelijk.
• Doe mee met de Eindejaars plantenjacht van Floron en ga op zoek naar planten die midden in de winter in bloei staan.
• Haal de winter in huis met zelfgemaakte natuurlijke kamerspray

Voor kids

Steek je handen uit de mouwen en ontdek de natuur met deze doe-opdrachten! De opdrachten kun je thuis of in Nationaal Park De Alde Feanen doen.
• Trek je laarzen aan en ontdek het otterpad (houd rekening met het weer, voor sommige opdrachtjes is het nu misschien te koud).
Doe-opdrachten Nationaal Park De Alde Feanen
Buiten-doe-opdrachten van It Fryske Gea
Maak je eigen kerstboom met natuurmaterialen
IJsssskoude proefjes
• Voor als het vriest: ijsbellen blazen

Laat anderen meegenieten
Buiten zijn geeft energie en onderweg kom je de mooiste dingen tegen. Leg jouw natuurbeleving vast en deel je beleving via #aldefeanen op Facebook
en Instagram.

Vogelkijkhutten en uitzichtpunten
Voor de vogelkijkhutten en uitzichtpunten gelden de algemene coronamaatregelen:
• Blijf thuis bij klachten
• Schud geen handen
• Houd 1,5 meter afstand