Nationaal Park De Alde Feanen in Vroege Vogels

Geplaatst op 7 april 2020

Heb jij de aflevering van 3 april 2020 ook gezien?

Waarom is het Nationaal Park toch zo’n vogelparadijs? En wat is de invloed van de waterkwaliteit? Je ziet niet alleen prachtige beelden van de grutto voorbij komen, ook de brilduikers en honderden andere eenden en ganzen krijgen een mooi podium in deze aflevering van Vroege Vogels.

“Nationaal Park de Alde Feanen, het grootste aaneengesloten natuurgebied op het Friese vasteland, is een waterparadijs. Het water in het gebied wordt steeds schoner, waardoor de otter ook weer terug is. En nergens anders slapen er zoveel grutto’s als hier, tenminste als het water niet te hoog staat. Om de ‘koning van de weide’ te zien moet het team Vroege Vogels dit keer flink aan de bak”.

Kijk hier de hele aflevering.

Je komt er ook in deze aflevering achter wie uiteindelijk het nest van de beroemde zeearend heeft bemachtigd! Is het toch de valk? Of zou het een heel andere vogel zijn? Ontdek het nu!

“Hoe beter het doorzicht in de meren, sloten en petgaten, hoe groter de kans om vis te vangen. Maar ook de grote hoeveelheid watervogels in het vogelparadijs vormen een gewilde prooi. En niet te vergeten: de rust en ruimte in het vierduizend hectare grote gebied”.

Kijk hier het succes verhaal van de zeearend.

zeearend
Foto Hans Pietersma/It Fryske Gea

Je leert ook alles over de impact van goed riet. Ben jij ook zo nieuwsgierig waarom dit zo belangrijk is? Kijk dan het fragment.

“Vanaf 2013 zijn er flink wat ingrijpende maatregelen genomen in Nationaal Park De Alde Feanen. Zo zijn er tienduizenden rietstekken geplant, zijn rietlanden geplagd en zijn er watergangen aangelegd”.

Kijk hier het fragment over riet.