Kerstvakantie in De Alde Feanen


Kom jij in de kerstvakantie ons unieke moerasgebied ontdekken?

Ontdek ook in de winter opnieuw de natuur. Geniet van prachtige winterse landschappen en laat je verwonderen door de cultuurhistorische parels in Nationaal Park De Alde Feanen. Kleed je lekker warm aan en ga eropuit! Alleen of met het hele gezin. Wil je tijdens je bezoek aan De Alde Feanen meer te weten komen over dit unieke moerasgebied? Ga dan met een excursieleider van It Fryske Gea op pad! Tijdens de kerstvakantie organiseren wij extra veel activiteiten voor jong en oud. Maak een heerlijke winterwandeling, vaar mee met onze excursieboot om bijzondere wintergasten te spotten of steek de handen uit de mouwen en help insecten en vogels de winter door!


Wintergasten spotten vanaf het water in De Alde Feanen

Natuurgebied De Alde Feanen kent uitgestrekte rietvelden, moerasbossen, smalle petgaten en een aalscholverkolonie. Het gebied is vaak alleen via het water te bereiken. In het begin van de winter laten veel vogels zich hier graag zien, zoals de grote zaagbek, de smient, het nonnetje, de brandgans, de kolgans en zelfs de enorme zeearend! Aan boord van onze excursieboot ‘De Blaustirns’ krijg je de mogelijkheid om de natuur ‘van de andere kant’ te beleven.

Datum & tijd: 
27 december om 10.30, 28 december om 10.30,  29 december om 10.30, 30 december om 10.30, 3 januari om 10.30 en om 14.00, 5 januari om 10.30 en om 14.00


Uilenballen pluizen

Jonge natuuronderzoekers opgelet!

Wij organiseren weer een gezellige en leerzame ochtend in het bezoekerscentrum. Kom jij ook uilenballen pluizen? De braakbal zit boordevol interessant onderzoeksmateriaal dat jou van alles over de uil kan vertellen.

3 januari om 11.00

Help de natuur mee opruimen

Help de boswachter!

De dieren en planten houden niet van rommel. Het probleem is alleen dat zij er geen bende van maken, dat doet de mens. Sommige mensen zijn slordig en laten hun plastic bekertjes en ander rommel achter in de natuur. Wil jij een steentje bijdragen?

4 januari om 13.00

Help de tuinvogel de winter door

Papa’s en mama’s van jonge vogelliefhebbers opgelet! Wij zijn opzoek naar kinderen die graag hun handen uit de mouwen steken. De besjes zijn namelijk bijna op en die lekkere insecten zijn ook nergens te vinden. In het voorjaar en de zomer vinden vogels volop eten, maar in de winter niet. Daarom helpen wij ze door vetbollen voor ze te maken.

27 december om 11.00Nestkastje maken

Veel vogels broeden onder dakpannen van huizen of in holtes van dode bomen. Soms is een eigen stekje bemachtigen best moeilijk voor ze. Daarom helpen wij ze! Is jouw kind 8 jaar of ouder, kom dan naar onze jeugdactiviteit nestkastjes timmeren. Ouders en/of minder handige klussers zijn ook van harte welkom.

28 december om 11.00


Winterwandeling & broodjes bakken!

Het is winter! Tijd voor een wandeling met de regenlaarzen en warme kleding aan. Je weet namelijk nooit hoe de winter eruit ziet! Zal er sneeuw en ijs liggen? Of kun je lekker stampen in de plassen? Onze natuurgids neemt de kinderen mee naar Nationaal Park De Alde Feanen en zorgt dat ze de natuur beter leren kennen. We sluiten gezellig af met een kampvuur waarbij de kinderen zelf broodjes mogen bakken!

30 december om 13.00

Knutselen met natuurlijke materialen

Heb jij een echt knutselkont thuis? Dan is deze jeugdactiviteit iets voor jullie! Kom natuur(lijk) knutselen in het bezoekerscentrum van Nationaal Park De Alde Feanen, vlakbij Leeuwarden. Hier kunnen de kinderen hun creativiteit laten uitbarsten in mooie kunstwerken.

5 januari om 11.00Fotografie voor de jeugd

Buitenspelen is gezond en extra leuk als je er ook nog wat van leert! Juist daarom organiseren wij speciaal voor jonge fotografen tussen de 8 en 14 jaar deze fotoworkshop. We gaan er al wandelend op uit en ontdekken de natuur vanachter een cameralens. Onze natuurgids én fotograaf kent het Wikelslân op zijn/ haar duim en vertelt hierover dan ook graag.

6 januari om 13.30Bij volle maan varen door De Alde Feanen

We steken om 19.00 uur van wal en varen de volle maan tegemoet. Tijdens deze excursie volgen we andere zintuigen dan enkel onze ogen, door te luisteren naar zowel de stilte als de vele, nachtelijke geluiden van ganzen, eenden en reeën. Beleef de overgang van schemering naar duisternis en laat je verrassen door de maanverlichte waterpartijen én de spectaculaire sterrenhemel.

Zaterdag 7 januari om 19.00

Alle excursies op een rij!

In onze kalender vind je alle excursies.

Bekijk ze allemaal, meld je gauw aan en dan hopen wij je in de vakantie te zien.

Tot dan, in De Alde Feanen.