Jeugdexcursie: uilenballenpluizen voor jonge natuuronderzoekers (6+)

Geplaatst op 23 december 2019

Earnewâld  – Vrijdag 3 januari organiseert It Fryske Gea van 11.00 – 12.30 uur en 13.30 – 15.00 uur de jeugdexcursie  ‘Uilenballen pluizen’. Samen gaan we dan ook zien hoe hij leeft. Ben jij benieuwd wat hij eet? Meld je uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00 uur ) www.itfryskegea.nl/volop-winterplezier-bij-it-fryske-gea  of 0511 – 53 96 18. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas en niet-leden betalen € 4.

Mama’s en papa’s van natuuronderzoekers opgelet! Wij organiseren speciaal voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar de jeugdactiviteit uilenballen pluizen. Samen met onze enthousiaste natuurgids gaan we op onderzoek uit in ons bezoekerscentrum gelegen aan de rand van Nationaal Park De Alde Feanen. Dit grote natuurgebied ligt vlakbij Leeuwarden en is de thuisbasis van veel uilen! De ideale plek om meer te leren over de uil. Want wat weten we eigenlijk over deze roofvogel en hoe ontdekken we wat hij eet?

De braakbal vertelt het ons! Doordat het vol haren en botjes zit kan een uil het niet verteren en spuugt hij het uit in de vorm van een bal. Een bron vol interessant onderzoeksmateriaal! Aan de hand van deze uilenballen achterhalen we wat hij heeft gegeten. Hoe we dit doen? Met handige tools! We pluizen de braakballen uit op zoek naar kaken en schedels van muizen. Dit ‘skelet’ plakken we uiteindelijk op een heus braakballendiploma die iedereen mee naar huis krijgt. Verder vertelt onze natuurgids de kids over het leven van roofvogels en uilen. Een superleuk én leerzaam uitje!