Blijdschap bij opening natuurfestival Vier De Alde Feanen

Geplaatst op 25 mei 2018

WARTEN – “Ik bin sa bliid dat ik hjir bin”. Kinderen van SWS De Diamant in Oudega zongen tijdens de opening van Vier De Alde Feanen op de Activiteitenboerderij de Wartenster vrijdag over hoe blij ze zijn in dit natuurgebied te mogen opgroeien. Terwijl ze dit zongen hesen gedeputeerde Johannes Kramer, bijzonder hoogleraar ecologie en filosofie Matthijs Schouten en Herwil van Gelder, Lid Dagelijks Bestuur Nationaal Park De Alde Feanen, elk een vlag in top als openingshandeling voor het landelijke natuurfestival Fête de la Nature. “We vieren dit weekend het feest van de natuur en dat wij hier deel van uit mogen maken”, zei Schouten.

Prinses Irene, die het festival zou openen, moest spijtig genoeg verstek laten gaan wegens gezondheidsklachten. Zij had de organisatie van het natuurfestival wel laten weten ‘in geest en hart’ aanwezig te zijn.

Gedeputeerde Johannes Kramer noemde Nationaal Park De Alde Feanen ‘misschien wel het best bewaarde geheim van Friesland’. “Afgelopen week werd duidelijk dat Lonely Planet Friesland op de derde plaats heeft gezet in hun lijst met beste Europese bestemmingen. Ik ben ervan overtuigd dat dat mede te maken heeft met de Friese natuur, waarin Nationaal Park De Alde Feanen een nog onontdekte parel is.”

Na de opening was er een lezing van Matthijs Schouten over grondhoudingen ten aanzien van de natuur, oftewel de relatie tussen mens en natuur. Na de lezing werden de aanwezigen in twee groepen verdeeld. De ene groep deed een meditatie en de andere groep heeft een natuurbeleving gedaan met Margret Notté. Hierbij probeerden de deelnemers één te zijn met de natuur, door te voelen, ruiken, zien en te beleven. Optioneel konden de aanwezigen deelnemen aan het arrangement Ontwakend Landschap, waarbij ze een diner van streekproducten nuttigden en bleven slapen in een tentje midden in het natuurgebied.

Fête de la Nature

Het van oorsprong Franse festival waarin de natuur gevierd wordt, beleeft dit jaar in Nederland haar eerste lustrum. Voor de vijfde editie van Fête de la Nature is Nationaal Park De Alde Feanen gekozen als hoofdlocatie. Dit wegens de connectie met Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad. Het festival is ontstaan vanuit een grassroots beweging. Het programma is bepaald door de ondernemers en organisaties in een gebied zelf en zijn niet van bovenaf opgelegd. Zo sluiten de activiteiten naadloos aan bij wat er past binnen een bepaald natuurgebied. Over heel Nederland verspreid zijn er zo’n 150 activiteiten.

Hele weekend activiteiten

Zaterdag en zondag bieden ondernemers in Nationaal Park De Alde Feanen activiteiten aan voor bezoekers, waarbij het beleven van de natuur centraal staat. Het is onder andere mogelijk om een GPS-sloepentocht te maken, een rit te doen in een huifkar of ’s avonds te gaan nachtvaren. Kijk hier voor het gehele progamma.

Downloads