Overzicht twintig nationale parken

Varen

U kunt De Alde Feanen het beste verkennen met een kano, roei- of fluisterboot. Het grootste deel van De Alde Feanen is vrij bevaarbaar en er zijn in samenwerking met De Marrekrite aanlegplaatsen gemaakt waar u kunt aanmeren en overnachten.
Aanleggen in het riet is niet toegestaan! U kunt voor uw overnachting gebruik maken van de naburige jachthavens. In een aantal jachthavens bevinden zich vuilwater inzamelpunten.

Vaarexcursie op aanvraag

U kunt ook een kano- of vaarexcursie aanvragen voor schoolklassen, groepen of speciale gelegenheden zoals een jubileum, familiedag of gewoon een leuk dagje uit. Kijk hier voor meer informatie over het reserveren van de excursieboot op zonne-energie de Blaustirns (zie afbeelding onderaan pagina).
Bij deze excursies op aanvraag is een gids van It Fryske Gea aanwezig, de excursies hebben daardoor een natuur educatief karakter.

 

Zeilen

Natuurlijk kunt u er ook met een zeilboot op uittrekken. Op de grote plassen, De Grutte Krite en De Saiterpetten, kunt u prachtig zeilen, maar de kleinere vaarten zijn hier minder geschikt voor vanwege de beperkte diepgang en de riet- en boombegroeiing langs de oevers.  
Speciaal voor kleine (roei)bootjes en kano's is een aantal gebieden opengesteld.

In één van deze gebieden, Neeltsje Muoisgat, is een overdrachtplaats voor kano's gemaakt zodat u gemakkelijk De Saiterpetten op kunt.

 

Kanovaren

Voor kanovaarders zijn er de laatste jaren meer mogelijkheden ontstaan. Zo is er een nieuwe kanoroute die u rond de Jan Durkspolder leidt. De folder “Heerlijk peddelen door de vogelrijke Alde Feanen” is verkrijgbaar in het bezoekerscentrum. Deze folder neemt u mee langs alle kanoroutes door het gebied. In het bezoekerscentrum kunt u ook de “Toeristische kaart Nationaal Park De Alde Feanen” kopen. Deze kaart geeft u veel informatie over alle vaarwegen, aanlegplaatsen en geldende regels in Nationaal Park De Alde Feanen.

 

Afgesloten gebieden

Vanzelfsprekend zijn de afgesloten gebieden niet vrij toegankelijk. Er zijn een paar gebieden die in de herfst en winter (november t/m februari) en in de broedtijd (1 maart t/m 15 mei) gemeden dienen te worden. In de herfst en winter zijn dit De Grutte Krite en De Saiterpetten in verband met vele pleisterende watervogels en in het broedseizoen zijn dit Neeltsje Muoisgat, De Ielterm en De Ald Headamsleat.

 

Ervaar de rust en weidsheid Nationaal Park De Alde Feanen vanaf het water en boek een kano- of vaarexcursie op aanvraag.

 

 

Excursieboot Blaustirns

 

Wilt u een boot huren of eens een rondvaart maken, neem dan contact op met VVV Grou of het Toeristenbureau te Earnewâld.

Kalender

Zaterdag 24 februari
In het uitgestrekte laagveenmoeras de Alde Feanen zijn de vele trekvogels en overwinteraars vanaf het water het beste te bewonderen. Vanwege... lees verder
Zaterdag 24 februari
In het uitgestrekte laagveenmoeras de Alde Feanen zijn de vele trekvogels en overwinteraars vanaf het water het beste te bewonderen. Vanwege... lees verder
Maandag 26 februari
Roofvogels en uilen verteren haren en botjes van hun prooien niet. Daar worden ballen van gemaakt die ze uitspugen. Aan de hand van deze... lees verder
 

Nieuws

11-04-2017
Brekelmans opent ogen in De Alde Feanen   EARNEWÂLD - Maandagavond opende Marleen Brekelmans de ogen van 80 ondernemers tijdens de... lees verder
14-12-2015
Van 27 december t/m 3 januari is het bezoekerscentrum elke dag* open van 10.00 tot 17.00 uur.   *m.u.v. oud- en nieuwjaarsdag lees verder