Overzicht twintig nationale parken

Varen

U kunt De Alde Feanen het beste verkennen met een kano, roei- of fluisterboot. Het grootste deel van De Alde Feanen is vrij bevaarbaar en er zijn in samenwerking met De Marrekrite aanlegplaatsen gemaakt waar u kunt aanmeren en overnachten.
Aanleggen in het riet is niet toegestaan! U kunt voor uw overnachting gebruik maken van de naburige jachthavens. In een aantal jachthavens bevinden zich vuilwater inzamelpunten.

Vaarexcursie op aanvraag

U kunt ook een kano- of vaarexcursie aanvragen voor schoolklassen, groepen of speciale gelegenheden zoals een jubileum, familiedag of gewoon een leuk dagje uit. Kijk hier voor meer informatie over het reserveren van de excursieboot op zonne-energie de Blaustirns (zie afbeelding onderaan pagina).
Bij deze excursies op aanvraag is een gids van It Fryske Gea aanwezig, de excursies hebben daardoor een natuur educatief karakter.

 

Zeilen

Natuurlijk kunt u er ook met een zeilboot op uittrekken. Op de grote plassen, De Grutte Krite en De Saiterpetten, kunt u prachtig zeilen, maar de kleinere vaarten zijn hier minder geschikt voor vanwege de beperkte diepgang en de riet- en boombegroeiing langs de oevers.  
Speciaal voor kleine (roei)bootjes en kano's is een aantal gebieden opengesteld.

In één van deze gebieden, Neeltsje Muoisgat, is een overdrachtplaats voor kano's gemaakt zodat u gemakkelijk De Saiterpetten op kunt.

 

Kanovaren

Voor kanovaarders zijn er de laatste jaren meer mogelijkheden ontstaan. Zo is er een nieuwe kanoroute die u rond de Jan Durkspolder leidt. De folder “Wandel- en kanoroute Jan Durkspolder” is verkrijgbaar in het bezoekerscentrum. Hier kunt u ook de “Toeristische kaart Nationaal Park De Alde Feanen” kopen. Deze kaart geeft u veel informatie over alle vaarwegen, aanlegplaatsen en geldende regels in Nationaal Park De Alde Feanen.

 

Afgesloten gebieden

Vanzelfsprekend zijn de afgesloten gebieden niet vrij toegankelijk. Er zijn een paar gebieden die in de herfst en winter (november t/m februari) en in de broedtijd (1 maart t/m 15 mei) gemeden dienen te worden. In de herfst en winter zijn dit De Grutte Krite en De Saiterpetten in verband met vele pleisterende watervogels en in het broedseizoen zijn dit Neeltsje Muoisgat, De Ielterm en De Ald Headamsleat.

 

Ervaar de rust en weidsheid Nationaal Park De Alde Feanen vanaf het water en boek een kano- of vaarexcursie op aanvraag.

 

 

Excursieboot Blaustirns

 

Wilt u een boot huren of eens een rondvaart maken, neem dan contact op met VVV Grou of het Toeristenbureau te Earnewâld.

Kalender

Zaterdag 25 november
Verreweg het grootste deel van Nationaal Park De Alde Feanen is alleen over water bereikbaar. Een echt vaargebied dus. Excursieboot ‘De... lees verder
Zondag 3 december
We starten in de schemer en varen door het laagveenmoeras de volle maan tegemoet. Door de rust en het beperkte zicht staan andere zintuigen op... lees verder
Zaterdag 9 december
Verreweg het grootste deel van Nationaal Park De Alde Feanen is alleen over water bereikbaar. Een echt vaargebied dus. Excursieboot ‘De... lees verder
 

Nieuws

11-04-2017
Brekelmans opent ogen in De Alde Feanen   EARNEWÂLD - Maandagavond opende Marleen Brekelmans de ogen van 80 ondernemers tijdens de... lees verder
01-12-2016
In 2013 ging in De Alde Feanen het LIFE+ project ‘Booming Business’ van start. Met zes uitvoeringsmaatregelen in het westelijk deel van... lees verder