Overzicht twintig nationale parken
Audiovaarroute Freek Vonk
Booming business banner
02 september 2015

Workshop Natuurfotografie vanaf Skūtsje

In samenwerking met professionele fotografen Fonger de Vlas en Robert Wierenga organiseert het Nationaal Park op zaterdag 3 oktober 2015 een fotografieworkshop vanaf een Skûtsje met als thema “Landschapsfotografie”.

 

Wanneer:
Zaterdag 3 oktober 2015 van 11:00 tot 20:00 uur (4 oktober als uitwijkdatum)

Deelnemers:
Minimaal 6 - maximaal 14

Aanmelden:
Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen, tel. 0511 – 53 96 18

Kosten:
Leden € 85,-, niet leden € 95,-

 

 

Voor wie is de workshop geschikt

De fotografie workshop is geschikt voor zowel de beginnende en de al wat verder gevorderde fotograaf. Creatieve controle staat centraal, waarbij alle basiselementen aan bod komen zoals belichting, sluitertijd, diafragma, lichtkwaliteit en compositie. Voor de al wat verder gevorderde fotograaf staat verdere verbetering in de vorm van compositie, benadering en belichting van het onderwerp en geavanceerd gebruik van de camera en filtser(s) centraal. Je leert het begrijpen van licht, weersomstandigheden en het 'plannen' van een foto. Er wordt aandacht besteed aan het werken met filter(s) en het toepassen meerdere belichtingen. De workshopdocenten beschikken over heel veel ervaring en kennis van het gebied en brengen je naar de mooiste locaties. De groepen zijn klein (max. 14 deelnemers) zodat iedereen op zijn eigen niveau begeleid kan worden.

 

Wat gaan we doen
Tijdens de workshop wordt de complete workflow van een professionele landschapsfotograaf behandeld. Na een theoriegedeelte in de educatieruimte van het bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen gaan we aan boord van het skûtsje om zeilend het gebied te verkennen en de opgedane kennis in de praktijk te brengen. Fotograferen, leren, varen, gezelligheid en optimaal genieten van het prachtige Nationaal Park De Alde Feanen staan centraal deze dag!

Nationaal Park De Alde Feanen is een zeer afwisselend landschap bestaande uit meren, petgaten, rietlanden, ruigten, struwelen en moerasbossen. De landschappelijke variatie zorgt voor een enorme rijkdom aan planten en dieren. Zo komen er in De Alde Feanen circa 450 soorten planten voor en broeden er ruim 100 soorten vogels. Het landschap van De Alde Feanen is zeer gevarieerd en een lust voor elke landschap en natuurfotograaf.


Inhoud van de workshop

  • Een goede beheersing van je camera.
  • Het werken met filters en meerdere belichtingen
  • Het verwerken en nabewerken van RAW-bestanden (in photoshop en lightroom)
  • Het begrijpen en plannen van licht, locatiekeuze en compositie
  • En antwoord op al je vragen

 

Bij prijs zit inbegrepen:

  • Alle informatie die tijdens de workshop/presentatie wordt gedeeld in PDF-formaat zodat je na de tijd alles nog eens rustig na kunt lezen
  • Eten en drinken aan boord (uiteraard mag je zelf ook eten en drinken meenemen)

 

Tijdsindeling dagprogramma

11:00 uur

Ontvangst bij Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen. Met behulp van een beamerpresentatie behandelen we de complete workflow van de professionele fotograaf. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

- het begrijpen van je camera, het handmatig instellen en tips en trucs van de professionals

- het verwerken en bewerken van RAW bestanden (in photoshop en lightroom)

- het begrijpen van licht, weersomstandigheden en het 'plannen' van een foto

- compositieleer

- het werken met verschillende filters, objectieven en meerdere belichtingen

- en uiteraard antwoord op al je vragen

13:00 uur

Het theoriegedeelte duurt ongeveer 2 uur daarna gaan we met z'n allen aan boord van het Skûtsje en hijsen de zeilen (handen uit de mouwen!) na een uurtje zeilen komen we op een mooie fotografeerplek midden in Nationaal Park De Alde Feanen waar je alleen met een boot kunt komen.

14:00 uur

Alle opgedane kennis gaan we hier in de praktijk brengen. Na anderhalf uur komen we bij elkaar en gaan we de ervaringen en foto's bespreken.

16:00 uur

Pauze/eten. Aan boord zijn vers belegde broodjes, fruit en drinken. Aan boord is ook de mogelijkheid om koffie en thee te zetten.

17:00 uur

Na het eten varen we verder en gaan op zoek naar een goede locatie om de zonsondergang te fotograferen. In de uren voor en vlak na de zonsondergang veranderd het licht en de omstandigheden continue. Dit is voor een natuur & landschapsfotograaf het belangrijkste moment van de dag. Hier gaan we dan ook uitgebreid op in.

Een half uur na zonsondergang gaan we weer aan boord en varen we terug naar het Bezoekerscentrum waar we om ongeveer 22:30 weer voet aan wal zetten en eindigt de workshop.

Na afloop van de workshop is er de mogelijkheid om de foto's in een afgeschermd webalbum te delen en te evalueren en is er ruimte om nog (digitaal) vragen te stellen.

 

Wat heb je nodig

- Een camera die handmatig kan worden ingesteld (diafragma, lichtgevoeligheid en sluitertijd) en die in RAW kan fotograferen. Alle digitale spiegelreflexcamera's beschikken over deze mogelijkheid maar er zijn ondertussen ook semiautomatische camera's die prima voldoen. Als je twijfelt neem dan contact op: fongerdevlas@gmail.com

- Een statief. Is niet strikt noodzakelijk maar eigenlijk wel. Voor een goede foto is een statief erg belangrijk!

- Als je al over filters beschikt neem deze dan uiteraard mee

- Warme kleren, laarzen en een regenpak

Wat als het slecht weer is:
Over het algemeen is slecht weer en mooi weer ideaal fotoweer maar als het echt een grijze druilerige dag is verplaatsen we de fotoworkshop naar 3 mei.

 

 

Kalender

Zaterdag 24 februari
In het uitgestrekte laagveenmoeras de Alde Feanen zijn de vele trekvogels en overwinteraars vanaf het water het beste te bewonderen. Vanwege... lees verder
Zaterdag 24 februari
In het uitgestrekte laagveenmoeras de Alde Feanen zijn de vele trekvogels en overwinteraars vanaf het water het beste te bewonderen. Vanwege... lees verder
Maandag 26 februari
Roofvogels en uilen verteren haren en botjes van hun prooien niet. Daar worden ballen van gemaakt die ze uitspugen. Aan de hand van deze... lees verder
 

Nieuws

11-04-2017
Brekelmans opent ogen in De Alde Feanen   EARNEWÂLD - Maandagavond opende Marleen Brekelmans de ogen van 80 ondernemers tijdens de... lees verder
14-12-2015
Van 27 december t/m 3 januari is het bezoekerscentrum elke dag* open van 10.00 tot 17.00 uur.   *m.u.v. oud- en nieuwjaarsdag lees verder