Overzicht twintig nationale parken
Audiovaarroute Freek Vonk
Booming business banner

Aanbod voor onderwijs

Beleef met de hele klas een avontuurlijke dag in de natuur!

Natuureducatie is een belangrijk doel van Nationaal Park De Alde Feanen. Vanuit het bezoekerscentrum worden voor elke doelgroep en in elk jaargetijde jeugdactiviteiten georganiseerd. De rugzakroutes zijn zo ontwikkeld dat ze onder eigen begeleiding van de school uitgevoerd kunnen worden. De overige activiteiten vinden plaats onder begeleiding van een deskundige natuurgids van It Fryske Gea.

Bekijk hieronder het aanbod en neem voor meer informatie en reserveringen contact op met het bezoekerscentrum via 0511-539618 of stuur een e-mail naar
bcdealdefeanen@itfryskegea.nl

 

Educatieve rugzakroutes

In het Pettebosk zijn voor elke doelgroep educatieve rugzakroutes uitgezet. De leerlingen krijgen in groepjes een rugzak met onderzoeksmateriaal mee. Onder begeleiding van een ouder of leerkracht ervaren ze het laagveenmoeras en de dieren die er leven aan de hand van 10 doe-opdrachten. De educatieve rugzakroutes zijn te reserveren voor de maanden april t/m oktober. Klik hier voor het aanbod aan educatieve rugzakroutes zoals o.a. het Otterpad, Kikkerpad en Avonturenpad.

 

Activiteiten onder begeleiding van een gids van It Fryske Gea

 

Survival schoolreisje
Dit survival schoolreisje wordt van begin tot eind begeleid door een deskundige schoolreisgids. De leerlingen gaan vissen, bouwen hun eigen survivalkamp, steken de ‘rivier’ over op de Low-rope survivalbaan en doen leerzame spelactiviteiten in de natuur. Klik hier voor meer informatie.
Kosten: € 13 ,- per leerling
Duur van de activiteit: van 10:00 tot 15:00 uur
Groep: 3 t/m 8


Zwerftocht met de boswachter
Ga op pad met een echte natuurkenner. Een gids van It Fryske Gea neemt de leerlingen mee op zwerftocht door de natuur en past de activiteit aan op leeftijd en jaargetijde. De zwerftochten zijn altijd belevingsgericht en interactief.
Kosten: € 3 per leerling
Duur van de activiteit: 2 uur
Groep: 1 t/m 8, brugklassen Voortgezet Onderwijs

 

Low-rope survivalbaan in combinatie met Otterpad
De Low-rope survivalbaan is een uitdagend parcours van hangbruggen, boomstammen, touwen en een tokkelbaan over het water. Met de touwslinger slinger je als een echte tarzan over het water. Naast de Low-rope baan doen de leerlingen in groepjes van vijf de educuatieve rugzakroute Otterpad.
Kosten: € 7,50 per leerling
Duur van de activiteit: ca. 2,5 uur
Groepsgrootte: minimaal 15 leerlingen

Groep: 5 t/m 8, brugklassen Voortgezet Onderwijs

Braakballen pluizen
Roofvogels en uilen kunnen haren en botjes van hun prooien niet verteren. Daar worden ballen van gemaakt die ze uitspugen. Aan de hand van deze braakballen kun je zien wat de vogels gegeten hebben. Met een loep, kwastje en satéstokjes gaan we aan de slag om een braakbal uit te pluizen, op zoek naar kaken en schedels van muizen. Dit ‘skelet’ plakken we op een braakballendiploma die de leerlingen mee krijgen naar huis.
De gids van It Fryske Gea geeft eerst een boeiende presentatie over roofvogels en uilen en begeleidt de leerlingen in het pluizen.
Kosten: € 3 per leerling
Duur van de activiteit: 1,5 uur

Handig: onze gidsen gaan ook graag naar uw school toe om daar te braakballen pluizen!
Groep: 5 t/m 8

 

Bijendemonstratie met de imker
In de Doe- en beleeftuin bij het bezoekerscentrum van de Alde Feanen woont een groot bijenvolk. De imker geeft een demonstratie van zijn bijenvolk en vertelt wat er allemaal gebeurt in zo'n volkje. Leer alles over honingslingeren en maak je eigen echte bijenwaskaars!
Kosten: € 3 per leerling
Duur van de activiteit: 2 uur

Groep: 3 t/m 8

 

Excursie op maat

Hebben jullie het in de klas over vogels, herfst, wild of kikkers? Alles is mogelijk! In overleg met het bezoekerscentrum wordt de activiteit naar wens en op leeftijd aangepast. Onze deskundige gidsen bedenken voor elk thema een uitdagende activiteit.
Kosten: € 3 per leerling
Duur van de activiteit: in overleg
Groep: 1 t/m 8, brugklassen Voortgezet Onderwijs

 

 

 

 

 

 

Nieuws

11-04-2017
Brekelmans opent ogen in De Alde Feanen   EARNEWÂLD - Maandagavond opende Marleen Brekelmans de ogen van 80 ondernemers tijdens de... lees verder
14-12-2015
Van 27 december t/m 3 januari is het bezoekerscentrum elke dag* open van 10.00 tot 17.00 uur.   *m.u.v. oud- en nieuwjaarsdag lees verder
06-10-2015
De vogeltrek is net begonnen en de waterpartij voor de vogelkijkhut in de Jan Durkspolder is momenteel een lust voor het oog met grote aantallen... lees verder